Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С $10 млн. награда САЩ търсят информация за офицери от руското разузнаване

[post-views]

Вашингтон обяви награда до 10 милиона долара в замяна на информация за шестима души, които описа като офицери от руското военно разузнаване, извършили кибератаки срещу критична инфраструктура на САЩ, съобщава „Ройтерс“.

Държавният департамент на САЩ посочва, че шестимата служители работят в кибернасочено звено на Главното управление на разузнаването на Русия и са били замесени в глобална атака на злонамерен софтуер през 2017 г., която е заразила компютрите на няколко частни предприятия в САЩ, включително болнична система.

Кибератаката „NotPetya“ през 2017 г. засегна части от инфраструктурата на Украйна и повреди компютри в страни по целия свят, включително Франция, Германия, Италия и Съединените щати, причинявайки щети за милиарди долари.

Русия отрича да е замесена в инцидента.

През 2020 г. федералното голямо жури на САЩ обвини шестимата офицери от звено „Пясъчни червеи“ в заговор за извършване на компютърна измама и злоупотреба.

Възнаграждението до 10 милиона долара може да бъде получено срещу информация, спомагаща за „установяване или локализиране на всяко лице, което, докато действа по указание или под контрола на чуждо правителство, участва в злонамерени кибердейности срещу критична инфраструктура на САЩ“, посочват от Държавния департамент.

Източник: news.bg   

Най-ново

Виж още

Избрани