Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел почете паметта на жертвите на Холокоста

[post-views]
Израел почете паметта на жертвите на Холокоста

Израел почете паметта на жертвите на Холокоста
Председателката на германския Бундестаг Бербел Бас полага венец на церемонията в мемориала „Яд Вашем“

Израел днес почете паметта на шестте милиона еврейски мъже, жени и деца, убити от нацистите и техните сътрудници по време на Холокоста, предаде ДПА.

Сирени звучаха в продължение на две минути сутринта. Коли спряха по улиците и хора застинаха на място, свели глава в памет на жертвите. След това възпоменателна церемония с участието на висши израелски служители и председателката на германския Бундестаг Бербел Бас беше проведена в мемориала „Яд Вашем“ в Ерусалим. Бас положи венец от името на германския федерален парламент. Тя беше първият високопоставен представител от Германия, участвал в отделна церемония в израелския парламент, където бяха прочетени имена на жертви на Холокоста.

На откриването на официалната церемония в „Яд Вашем“ миналата вечер израелският премиер Нафтали Бенет подчерта уникалността на Холокоста. „Дори най-лошите войни днес не са Холокоста и не могат да бъдат сравнявани с Холокоста“, каза той в свое изявление. „Нацистите се стремяха да издирят всички евреи и да ги изтребят до последния“, добави той.

По информация от националните власти 161 400 оцелели от Холокоста са все още живи в Израел и средната им възраст е 85,5 години. Над 1000 от тях са на възраст над 100 години. В края на 2020 г. по света е имало 15,2 милиона евреи, като 6,9 милиона от тях са били в Израел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани