Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На фестивала „Верея“ в Чикаго ще покажат картини по народни песни

[post-views]
На фестивала „Верея“ в Чикаго ще покажат картини по народни песни

След 2-годишно прекъсване в Чикаго ще се състои 10-ото юбилейно издание на фолклорния фестивал „Верея“. Фестивалът ще има своя нестандартен удължен формат и ще продължи от днес до неделя. В него ще се включат 35 състава и над 450 танцьори.

Това е най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка. Главен организатор е Константин Маринов, танцьор, хореограф и музикант, ръководител на клуб „Верея“.

„Бяхме го замислили 10-годишнината да бъде малко по-интересно. Тогава бяха дали заявка 65 състава от Северна Америка. Просто щяхме да направим голям бум, но така се получи. Не можахме. Две години бяхме тотално затворени„, споделя Маринов пред БНР.

Последното издание на фестивалът „Верея“ е през 2019 г.

„2020 г. казаха – абсолютно никакви събирания. Миналата година се опитахме пак да направим. Тогава някои от щатите си останаха с тези правила. Беше много трудно. И тази година се случи, но пък участниците няма да са толкова много. Някои от съставите не са се събирали тези две години и половина въобще. Други състави идват като гости, без да играят. Но пък имаме и нови състави, които идват. От Канада идва нов състав. Далас, Тексас, идва нов състав и от Сан Франциско идва нов състав, което пак е нещо. Надявам се догодина вече всичко да бъде нормално и да продължим тази традиция“, коментира организаторът.

„Поканили сме едно момиче, която дълги живя В Сан Франциско. Прибрала се за пандемията в България и започнала да рисува. По народни песни, по текстове прави изложба, а някаква японка пък е направила така, че с тяхната японска система хайку описва тези картини и народните песни. Предполагам, че ще е интересно за хората“, казва още Константин Маринов.

„На следващия ден ще имаме преподавател от Питсбърг – Александър Занкин, който ще преподава народни хора. В събота е концертът. В неделя се организира базар, Жанета Ликов е организатор. Българите, които правят накити, бродерия, всичко свързано с фолклора – ще има базар, за да видят всички тези българи от Северна Америка, които идват, какво правим тук в тази малка България в Чикаго.“

.Снимки: Елена Цанева

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани