Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция и Турция отново си разменят обвинения за нарушаване на въздушното пространство

[post-views]
Гърция и Турция отново си разменят обвинения за нарушаване на въздушното пространство

Гърция в четвъртък обвини Турция, че подкопава единството на НАТО, като нарушава въздушното й пространство с изтребители, което предизвика гневна турска реакция, като Анкара обвини Атина за „провокативни“ нарушения на собственото й въздушно пространство, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

В сряда гръцкото външно министерство заяви, че протестира пред турския посланик в Атина заради поредица от прелитания в Егейско море, заявявайки, че те са незаконни и са „неприемлива провокация“.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че е информирал генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за въпроса. „Ясно дадох да се разбере на генералния секретар, че този тип поведение на съюзник от НАТО… е неприемливо“, каза Мицотакис.

„Това подкопава европейската сигурност, както и единството… на НАТО в момент, когато членовете на НАТО е необходимо всички да останем единни, докато сме изправени пред продължаващата агресия на Русия в Украйна.

Говорител на гръцкото правителство каза по-рано, че след прелитанията средата не е добра за очаквания кръг от преговори за изграждане на доверие между двете страни.

Турска реакция

В изявление в отговор на забележките на Гърция турското външно министерство заяви, че коментарите на Атина не отразяват реалността, че Гърция подклажда напрежение и че турските военновъздушни сили са отговорили на „провокациите“ в съответствие с правилата за поведение в такъв случай.

„Гръцките военновъздушни сили извършиха провокативни полети в близост до нашите брегове на 26-28 април и многократно нарушаваха въздушното ни пространство над Датча, Даламан и Дидим“, се казва в изявлението.

„Докато Гърция е страната, която подклажда напрежението, обвинението на страната ни с неоснователни твърдения не е в съответствие с положителния дневен ред и добросъседството, постигнати наскоро“, добави той, призовавайки Атина да „искрено подкрепи“ механизмите за изграждане на доверие в рамките на НАТО и в двустранен порядък.

Гърция и Турция, съюзници в НАТО, стигнаха до ръба на войната през 1996 г. заради безлюдно островче в Егейско море. Двустранните връзки се подобриха през годините въпреки периодичното напрежение заради енергийните ресурси в Средиземно море.

Двете съседни страни имат конкуриращи се претенции за континенталния шелф в Средиземно море, морски права и въздушно пространство, статута на някои островчета в Егейско море и етнически разделения Кипър.

Мицотакис, който се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган миналия месец, каза, че неотдавнашната позиция на Турция относно прелитанията в гръцкото въздушно пространство подкопава напредъка, постигнат на тази среща, и те трябва да „спрат незабавно“.

Турция, добави той, не е подкрепила никакви санкции, предприети от ЕС. „Това не е типичното поведение на страна, която се стреми да се присъедини към семейството на ЕС“, каза той.

През уикенда турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Гърция и Кипър са единствените западни страни, които са критични към позицията на Турция относно санкциите срещу Русия, заявявайки, че Атина е загрижена, че руските туристи ще изберат да почиват в Турция поради това.

В петък Турция отново обвини Гърция, че предизвиква напрежение, като източници от сигурността твърдят, че гръцките изтребители са нарушили нейното въздушно пространство 30 пъти през последните три дни.

„Страна, която се опитва да повиши напрежението в Егейско море, е Гърция. Радарните записи опровергават твърденията на Гърция, които се опитват да представят Турция като агресор. Гърция е тази, която инициира нарушенията и проявява агресивно поведение“, казаха източниците и добавиха, че Турция „ще продължи да защитава своята сигурност и права“.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани