Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери подаде оставка

[post-views]
Изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери подаде оставка

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), французинът Фабрис Леджери, е връчил вчера оставката си и днес тя се очаква да бъде „разгледана от борда на директорите“, научи Франс прес от източници в Париж и Берлин.

Връчената оставка на Леджери „идва на фона на разследване на управлението му на агенцията от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)“, подчерта запознат с въпроса източник в Париж, потвърждавайки информацията на медиите.

„Мога да потвърдя, че той е подал оставката си“ пред борда на директорите и това „открива възможност за ново начало“ за Фронтекс, посочи в Берлин говорител на германското правителство в отговор на въпрос, зададен му на редовна пресконференция.

Изпълнителен директор на Фронтекс от 2015 г., Фабрис Леджери беше обект на доклад на ОЛАФ, който според френското списание „Поан“ по същество го обвинява, че „не е спазвал процедурите, показал е нелоялност спрямо Европейския съюз и е демонстрирал лошо лично управление“. Разследването обаче идва на фона на редовни обвинения, особено от неправителствени организации през последните години, за практиката на незаконно връщане на мигранти (т.нар. „отблъскване“) и за толериране на действията на гръцките власти, например при връщане на бежанци в Турция.

В сряда разследване, публикувано от вестник „Монд“ и „Лайтхаус Рипортс“, показа, че между март 2020 г. и септември 2021 г. Фронтекс е определял незаконното връщане на мигранти, стигнали до гръцки води, като обичайни „превантивни операции, извършени в турски води“.

За седемте си години начело на Фронтекс, който наблюдава външните граници на ЕС, Леджери отговаряше за укрепването на агенцията, чийто персонал е значително увеличен и трябва да достигне 10 000 души брегова и гранична охрана през 2027 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани