Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран мести машини за обогатяване на уран заради „терористични атаки“ срещу ядрени съоръжения

[post-views]
Иран мести машини за обогатяване на уран заради „терористични атаки“ срещу ядрени съоръжения

Преместването на голяма част от центрофугите за обогатяване на уран на по-безопасно място се извършва поради   „терористична атака“ срещу атомната електроцентрала в Карадж, каза днес говорителят на Иранската организация за атомна енергия, предаде Ройтерс. 

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза вчера, че Иран е преместил  цех за производство на части за центрофуги в подземен обект в Натанз. Цехът използва мишини от вече затворено предприятие в Карадж, намиращо се западно от Техеран. Според Иран през юни миналата година срещу този завод е бил извършен „саботаж“ от страна на Израел. 

„Поради терористичната операция срещу ядрения комплекс в Карадж, ние трябваше да засилим мерките за сигурност и да преместим голяма част от центрофугите на по-безопасно място“, каза Бехруз Камалванди, говорител на Иранската организация за атомна енергия, цитиран от иранските медии. Той обвини МААЕ, че не е обърнала внимание на  „злонамерените операции“ на Израел срещу ирански ядрени съоръжения. 

Рафаел Гроси каза вчера на пресконференция, че цехът е преместен в „една от залите“ на подземния завод за обогатяване на уран в Натанз. Той не уточни какви са били причините за това преместване, но според дипломати  заводът се намира на три етажа под земята, вероятно за да бъде защитен от въздушни удари. 

През последната година Иран и САЩ се опитват в непреки разговори във Виена да възстановят ядрената сделка от 2015 година. През 2018 г. бившият американски президент Доналд Тръмп излезе от нея, а в отговор на това година по-късно Иран започна да нарушава условията й.

Сделката от 2015 г. предвиждаше, че Иран ще ограничи ядрената си програма, а в замяна ще бъдат облекчени  икономическите санкции срещу него. Въпреки, че през март преговарящите във Виена бяха близо до възстановяване на ядрения договор, в момента преговорите са в застой заради предявени в последния момент руски искания и въпроса дали Вашингтон ще премахване на Корпуса на гвардейците на ислямската революция от списъка си с чуждестранни терористични организации. 

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани