Информационен център на Министерство на oтбраната

НАТО планира военни учения за възпиране на Русия

САЩ изпращат войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия в Източна Европа

Десетки хиляди войници от НАТО и други северноатлантически държави ще участват в поредица от военни учения в цяла Европа през следващите седмици, докато западните страни се стремят да възпрат руската агресия, съобщава Асошиейтед прес.

Ученията, подкрепени от самолети, танкове, артилерия и бронирани десантни машини, ще се проведат във Финландия, Полша, Северна Македония и по естонско-латвийската граница. Те ще включват войски от НАТО и Обединените експедиционни сили, които включват Финландия и Швеция, които не са членове на алианса.

“Мащабът на разполагането, съчетан с професионализма, обучението и ловкостта на британската армия, ще възпира агресията в мащаб, невиждан в Европа през този век”, генерал-лейтенант Ралф Ууддис, командир на полевата армия на Обединеното кралство, се казва в изявление.

Разгръщането ще започне тази седмица във Финландия, където войски от САЩ, Великобритания, Естония и Латвия ще участват в учението Arrow, за да подобрят способността си да работят заедно с финландските сили.

Също тази седмица около 4500 военнослужещи ще вземат участие в учение “Бърз отговор”, което ще включва пускане на парашути и щурмове с хеликоптер в Северна Македония. Операцията ще включва сили от САЩ, Великобритания, Албания, Франция и Италия.

Следващия месец 18 000 военнослужещи на НАТО, включително сили от Великобритания, Франция и Дания, ще участват в учението “Таралеж” по границата между Естония и Латвия.

В края на май около 1000 британски войници ще се присъединят към войските на 11 други държави за учението Defender в Полша.

“Сигурността на Европа никога не е била по-важна”, каза министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс. “Тези учения ще видят нашите войски да обединят сили със съюзници и партньори в НАТО и Съвместните експедиционни сили в демонстрация на солидарност и сила в едно от най-големите споделени разполагания след Студената война.

Източник: news.bg   

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top