Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Роскосмос: Участието на Москва в МКС ще зависи от ситуацията в Русия и около нея

[post-views]

Решението на Москва дали да продължи участието си в Международната космическа станция (МКС) ще зависи от положението в Русия и съседните страни. Това заявява в интервю за ТАСС генералният директор на руската космическа агенция (Роскосмос) Дмитрий Рогозин.

„Засега ние не бързаме да обявяваме нашата позиция и продължаваме работата в установения от правителство срок до 2024 г. Решението за съдбата на МКС до голяма степен ще зависи от ситуацията, която ще се формира в нашата страна и около нея“, казва той. По думите му Русия ще предупреди една година предварително чуждестранните партньори по проекта МКС, в случай че реши да излезе от него.

По-рано през тази година шефът на Роскосмос съобщи, че е пратил писма до НАСА, Европейската и Канадската космическа агенция с настояване Западът да отмени санкциите срещу ЦНИИмаш и Ракетно-космическия център „Прогрес“. Получените отговори на предложението за бъдещето на станцията се били пратени на президента и правителството на Руската федерация, припомни ТАСС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани