Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ФСБ публикува нови документи за смъртта на Хитлер и неговото обкръжение

[post-views]
ФСБ публикува нови документи за смъртта на Хитлер и неговото обкръжение

ФСБ на Русия публикува нови архивни документи за самоубийството на Адолф Хитлер през април 1945 г., както и свидетелства за смъртта на личния му секретар Мартин Борман и шефа на Гестапо Хайнрих Мюлер, съобщава сайта на агенцията.

Според показанията на личния пилот на Хитлер, групенфюрерът на СС Ханс Бауер, през април Хитлер казва, че няма да напусне Берлин, въпреки че много от обкръжението му го убеждават, че градът трябва да бъде евакуиран. На 29 април, според пилота, той „принудил“ най-близкия си сътрудник Йозеф Гьобелс да го ожени за Ева Браун, за да „не казват за нея, че е любовница“.

На 30 април, около 18.00-19.00 ч., Хитлер извикал Бауер и се сбогувал с него, като казал, че неговите „войници не могат повече да се държат“ и че той повече не може да „понесе“ ситуацията. Той също така заявил, че е заповядал след смъртта му да бъде изгорен, за да не се отнасят с тялото му по същия начин, както с [Бенито] Мусолини (италианският диктатор, идеологът на фашизма, беше екзекутиран. – Gazeta.Ru). Свидетелят също така посочи, че райхсканцлерът „бил много стар и изтощен, ръцете му треперели“. Известно време след този разговор пилотът научава, че Хитлер и Браун са се самоубили.

Телата на Хитлер и Браун са открити в градината на Райхканцеларията на 13 май от служители на отдела за контраразузнаване „Смерш“. Автентичността им е потвърдена от множество съдебномедицински експертизи.

В документите се посочва също, че СС групенфюрер Мюлер на 30 април, след смъртта на Хитлер, признал на Бауер намерението си да се самоубие, докато той помолил пилота да избяга, тъй като според Мюлер „не е трябвало да арестуват или разстрелват който и да е“, а той самият „ръководил разследвания“ на заговора срещу Хитлер на 20 юли 1944 г. и е „направил нещо друго“, за което „нямал право да говори“.

През август 1945 г. на територията на германското министерство на авиацията е намерен труп в генералска униформа, в джоба на който е имало официален документ на името на групенфюрер Мюлер с негова снимка. Смятало се, че тялото му е погребано в гарнизонното гробище Лилиентщрасе, но през 1963 г., по време на ексхумацията на останките на групенфюрера, те не са открити там. Половин век по-късно се оказа, че Мюлер е препогребан в еврейско гробище в района на Мите.

Също така стана известно, че в началото на май 1945 г. личният секретар на Хитлер, „Сивият кардинал“ Мартин Борман, все още се надявал да избяга със самолет от Берлин, обкръжен от съветски войски, но не успял. Много години по-късно се оказва, че при опит за бягство той е ранен и се самоубива.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани