Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ярко огнено кълбо, летящо в небето, посея паника в три американски щата

[post-views]
Ярко огнено кълбо, летящо в небето, посея паника в три американски щата

Десетки хора в Арканзас, Луизиана и Мисисипи съобщиха, че са видели изключително ярък метеор в небето около 8 часа сутринта в сряда, 27 април, след като са чули силни пукания. В същото време той беше регистриран от спътника за атмосферно проследяване на НАСА. Властите казаха, че явлението е било забелязано за първи път на 50 мили от река Мисисипи, близо до селището Алкорн. Това съобщава вестник The Guardian.

„Това е едно от най-невероятните събития, които съм виждал в данните на спътника GLM (Geostationalary Lightning Mapper)“, каза Бил Кук, ръководител на отдела за метеорология на NASA в Центъра за космически полети Маршал в Хънтсвил, Алабама. Обектът, който учените описват, като ярка огнена топка, се движел на югозапад с 90 000 км/ч., а когато се потопил в атмосферата се разпадал на части.

Окончателно се разпаднал на около 55 км над блатистия район северно от селището Менорка в окръг Конкордия, Луизиана. Една свидетелка казва, че чула силен шум, след което вдигнала очи и видяла „оранжево огнено кълбо с размерите на баскетболна топка с бяла опашка зад него“, насочено на запад към река Мисисипи.

Агенцията за управление на извънредни ситуации на окръг Клейборн в Тенеси обнародва изявление, потвърждаващо горните събития, като същевременно отбеляза, че близката атомна електроцентрала не е била засегната по никакъв начин: „Атомната централа в Големия залив е в безопасност. Няма заплахи и не е необходимо да се предприемат никакви действия“, се казва в съобщението.

По оценка на NASA, че процесът на фрагментиране на огненото кълбо е освободил еквивалента на три тона тротил, достатъчно енергия, за да създаде ударни вълни, които удряйки земята, причиняват звуци и вибрации, които хората във всички тези региони усещат. Според агенцията, максималната яркост на огненото кълбо е била повече от десет пъти по-голяма от яркостта на пълната луна.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани