Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

IAG инвестира 20 млн. лв. за бронирани автомобили край Бургас

[post-views]
IAG инвестира 20 млн. лв. за бронирани автомобили край Бургас

У нас ще се произвежда новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“

International Armored Group  (IAG) – производител на бронирани автомобили,  започва подготовка за изграждане на български завод в Бургас.  Основател и собственик на IAG е българският емигрант д-р Антон Стефов.

Това е следващата стъпка в стратегията на компанията да инвестира пряко във военната промишленост на България, след като през 2021 г. избра полигона край с. Змеево за провеждане на задължителните изпитания за качество и надеждност по стандартите на НАТО.

Новият завод за бронирани автомобили ще бъде построен в Индустриална зона – Бургас, като IAG BG вече подписа предварителен договор за придобиване на терен за инвестицията с площ от 150 000 кв. м. Изграждането ще бъде поетапно, като е планирано да започне в края на годината. Основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 г. Първоначалната инвестиция се оценява на обща стойност от 20 млн. лв. Компанията е подала документи и за сертификат „Инвеститор клас А“.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подчерта важността на инвестициите в иновативни производства и позиционирането в България на експортно ориентирани компании. 

Общата заетост се очаква да надхвърли 300 души. Като част от проекта  IAG ще финансира програми за обучение на най-малко 20 специалисти в бронирането на автомобили на място в заводите на компанията в ОАЕ и Турция, както и у нас с помощта на чуждестранни експерти.  В новата, четвърта поред и най-голяма производствена база на компанията в света, ще се произвежда цялата гама изделия на IAG, включително новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

IAG има над 1000 служители на пет континента. Към момента заводи на IAG има в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали освен в България има и във Великобритания, Ирак и Пакистан.

IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани.

Най-ново

Единична публикация

Избрани