Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО създава месечна контактна група за Украйна

[post-views]
НАТО създава месечна контактна група за Украйна

САЩ и съюзниците им обещаха нови доставки на още по-тежки, отколкото досега, оръжия за Украйна, предаде „Ройтерс“. Това бе договорено на срещата на НАТО за Украйна в американската военна база „Рамщайн“ в Германия. Домакин бе шефът на Пентагона Лойд Остин. От българска страна участваха министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Форумът събра представители на над 40 държави, не всички от които са членки на НАТО. Участниците се разбраха, че този форум ще продължи във вид на месечна „контактна група“, която ще обсъжда нуждите на Украйна за отбрана.

Русия ще премине към артилерийски обстрел на украински позиции, заявиха пред „Ройтерс“ американски представители, пожелали анонимност. Москва прегрупира сухопътните си сили от няколко направления в опит да обкръжи и унищожи голяма част от войската на Украйна.

US Secretary of Defense Lloyd Austin (C) speaks during a meeting with members of a Ukraine Security Consultative Group at the US Air Base in Ramstein, western Germany, on April 26, 2022. – Austin has invited Ministers of Defense and senior military officials from around the world to discuss the ongoing crisis in Ukraine and various security issues facing US allies and partners. (Photo by ANDRE PAIN / AFP)

Лойд Остин разкритикува Русия заради войнствената й риторика, съдържаща заплахи за ядрена война, която нарече „опасна и безполезна“. И допълни, че никой нито иска да стане свидетел на ядрена война, нито пък може да я спечели.

Съединените щати и съюзниците им ще се срещат всеки месец, за да обсъждат как да подсилят военния капацитет на Украйна по отношение на Русия, заяви Остин на същата среща в „Рамщайн“, цитиран от „Франс прес“. „Всички сме решени да помогнем на Украйна да спечели днес и да се укрепи в дългосрочен план“, каза американският министър на отбраната, който обеща да направи всичко възможно за укрепване на украинската отбрана. „Страни от цял свят се мобилизираха, за да посрещнат неотложните нужди на Украйна (…) Виждаме, че всеки ден те стават повече“, отбеляза Лойд Остин. „Нямаме време за губене“, защото „идните седмици ще бъдат от решаващо значение за Украйна“, тъй като Русия се стреми да установи пълен контрол над Южна Украйна и Донбас, предупреди той.

Най-ново

Единична публикация

Избрани