Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каталог на НВИМ с реликви от борбите ни за Освобождение

[post-views]
Каталог на НВИМ с реликви от борбите ни за Освобождение

Героизмът на българите от размирните времена на два века доказват, че „нашата свобода от нас зависи

В Националния военноисторически музей бе представен каталогът „Нашата свобода от нас зависи. Съхраненото наследство от българските борби за независимост XVIII–XIX в.” с автор доц. д-р Соня Пенкова, директор на музея.  Проф. д-р Пламен Митев, изследовател на българското Възраждане и преподавател в Софийския университет, запозна публиката с приносите на изданието. Богато илюстрованият каталог проследява

акциите, заверите и бунтовете

от края на XVIII и началото на XIX век до Априлското въстание. Изследва пластовете на колективната памет от бурното време на борбите за национална независимост.

         Над 150 артефакта (оръжие, документи и лични вещи, свързани с над 70 исторически личности) напомнят за героизма на имена като Индже войвода, братя Хитрови, Жельо войвода и Ильо войвода, Панайот Хитов и Филип Тотьо, Георги Раковски и Васил Левски, Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Панайот Волов, Христо Ботев, Димитър Беровски и много други известни и по-малко познати герои, живели с идеята, че „нашата свобода от нас зависи”. И посветили живота си на националната кауза за освобождение. Чрез запазените в НВИМ реликви каталогът представя частица от наследството, съхранило идеите за духовна, политическа и национална независимост.

         Свидетелствата за героизма в тези размирни времена дават среща на съвременния човек с онези луди глави, дръзнали да събарят цяла една империя. Сред тях са оръжие, документи и лични вещи, принадлежали на личностите, записали имената си

в безсмъртния национален пантеон

Каталогът представя и едни от малкото съхранени до днес знамена от националноосвободителните борби – на българския доброволчески батальон в Кримската война, на четите на Жельо войвода, Стефан Караджа и Филип Тотьо, Карловското знаме на Васил Левски, още 7 знамена от Априлското въстание и др.

Проф. Пламен Митев каза на представянето, че днешните българи сме в дълг към предците ни, които преди 146 години се осмелиха да грабнат оръжието и да обявят пред целия свят желанието си да са свободни, опитвайки се сами да свършат с чуждото агарянско иго. И че ние сме призвани да популяризираме подвига на тези смели наши предци. Защото сякаш забравяме преживяното от тях, в какво са вярвали и за какво са мечтали, как са живели и защо са се почувствали длъжни каквото могат да направят за Освобождението ни.

В този смисъл това великолепно издание, каталогът „Нашата свобода от нас зависи” на Националния военноисторически музей, е едно любородно дело и похвална инициатива, която информира допълнително за драматичните събития от пролетта на 1876 г. и за основните исторически процеси, които обуславят развитието на Българския политически въпрос през втората половина на XVIII и целия XIX век, каза проф. Митев. Каталогът позволява да се проследят цялата еволюция на политическите идеи, цялата сложна „процедура” за политическа еманципация на българите: от хайдушките прояви през XVIII в. през действията на войводите, които от хайдушки разбойници се превръщат в носители на освободителната идея.

Проф. Митев високо оцени

професионализма на екипа под ръководството на доц. Соня Пенкова

сътворил този каталог. А НВИМ има какво да покаже, защото богатството от артефакти и исторически ценности може да задоволи всяко желание на родолюбците да получат още отговори по въпросите на нашето минало, смята историкът. Той оцени и усилията на екипа на доц. Пенкова да направи нещо ново и различно и музеят да не се свежда до едни витрини, а по модерен начин да представя богатството на експонатите и успява в това. А музеят през последните години е с широко отворени врати пред всеки българин, който иска да знае повече за нашата история, каза проф. Пламен Митев. Музеят неслучайно има своите редовни верни посетители – от най-малки до най-възрастни.

Доц. д-р Соня Пенкова: Съхраняваме наследството на Българската армия

„Посвещаваме това издание на годишнината от Априлското въстание и на годишнината от откриването на първата ни публична експозиция през 1937 г. Както и на тези първи много сериозни опити за събиране на едно място на много предмети, свързани с борбите за национална свобода. В експозицията в музея върви разказ по хронологията на времето, а каталогът визира определен исторически ареал от време от средата на XVIII и XIX в. и цели да представи съхраненото от нас – от въоръжените борби за национална свобода, от създаването ни като музейна институция до днес. Благодарим на Министеството на отбраната за усилията и за грижата да можем да съхраняваме и опазваме наследството и паметта както на Българската армия, така и на всичко онова, което се е случило преди създаването й, но което е част от нейния бекграунд. Каталогът представя и кратки разкази за известните и не толкова известни герои. Те представят личността и събитието, а основното са артефактите, които съхраняваме и представяме пред публиката. Те са основното, което сме наследили и съхранили по най-добрия начин от хората преди нас. Защото те заслужават поне това – нашата признателност. Ние имаме и изключително богати образователни програми. И представяме не само каталози като този, а предлагаме и безплатни турове, предназначени и за ученици. Това е наша практика – те са разкази за определен къс от историята ни. Тези възможности се ползват от българските училища. А тиражите на нашите издания се изчерпват бързо. Но основните ни посетители са индивидуалните посетители от разнородна публика и не само в Дни на отворените врати. Предстои ни проект със Столична община, наречен „Балканската война сто лица” за годишнината от началото на събитието. А в Софийска градска галерия продължава съвместната ни изложба „Войната! И полуде светът”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани