Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мирът в Украйна е възможен единствено чрез възстановяване на суверенитета на Киев над цялата територия на страната, заяви Кулеба пред Синхуа

[post-views]
Украйна и ЕС нарекоха убийството на цивилни край Киев е „клане“

Единственият начин да бъде постигнат мир в Украйна е да бъде възстановен суверенитета на Киев над цялата територия на страната, заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в публикувано вчера интервю за китайската информационна агенция Синхуа.

Кулеба заяви, че процеса на преговорите между Украйна и Русия е станал много по-труден след срещата в Истанбул. „Да, в настоящия момент мирните преговори между Украйна и Русия вървят много трудно“, каза той. По неговите думи на срещата в Истанбул украинската делегация е предложила проект за международни гаранции за безопасността на Украйна. Руската страна е приела предложението за допълнително проучване.

Кулеба каза, че Украйна се надява да получи гаранции за безопасността си от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, включително и от Китай. „Ние предлагаме Китай да стане един от гарантите за безопасност на Украйна – това е знак на нашето уважение и доверие към КНР“, заяви украинският външен министър. Той също така благодари на китайския Червен кръст за хуманитарната помощ, която е оказал на Украйна и отбеляза, че страната му изпитва изключителна нужда от подобна подкрепа. „Възползвам се от случая, за да помоля китайската страната да продължи да ни оказва подкрепа“, добави Кулеба.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани