Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Върховният съд на САЩ връща забраната на абортите

[post-views]
САЩ обвиняват Китай в шпиониране и сплашване на живеещи в Америка дисиденти

След повече от половин век САЩ връщат забраната за аборти в страната. Това стана ясно от изтекла информация за вътрешно гласуване на Върховния съд на страната, в което по-голямата част от магистратите подкрепят подобна мярка. Наред с свободната продажба на оръжията, правото на аборт е другия наболял въпрос, която през последните години разделя американското общество, коментира световните агенции.

Според изтеклото проекторешение на върховния съд по-голямата част от 9 върховни съдии на САЩ подкрепят обмяната на делото „Роу срещу Уйед“, с което преди повече от половин век, се гарантира правото на аборт.

Изтичането на подобна информация е безпрецедентно в съвременната история на най-висшия съден орган в страната, чиито решения до сега никога не са били обявявани публично, преди да бъдат взети окончателно.

Как и какво ще решат магистрати ще стане ясно най-рано в края на юни, или до среда на юли, но ако отменят въпросното дело, това ще доведе сеизмична промяна в американското общество, като реално абортите ще бъдат забранени в повече от половината американски щата.

Затова и очаквано новината разбуни духовете в САЩ, като в много големи градове, включително и столицата Вашингтон започнаха спонтанни протести на противници и  привържениците на абортите.

Въпросът най-вероятно ще влезе и политически дебат за предстоящите междинни избори за конгрес тази есен, като през последните години стана разделителна линия между между двете основни партии- републиканците които са против аборти, и демократите, които подкрепят това право.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани