Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден на отворени врати и празнично настроение за 6 май в Националния военноисторически музей

[post-views]

Ден на отворени врати и празнично настроение за 6 май в Националния военноисторически музей

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция.

 Гостите на музея ще имат възможност да разгледат подготвената специално за празника изложба „Орденът, превърнал се в мерило на българската храброст“. Тя е посветена на първото създадено отличие в следосвобожденската история на България – ордена „За храброст“, чийто празник става и празник на Армията. Освен всички степени на отличието, включително най-високите, в изложбата ще бъдат представени оръжия и вещи от воинския бит, в които е вграден орденът. Сред тях са шпагата на цар Борис III, пиката на Самарското знаме, табакери, знамена с изображение на отличието и др. Духът на празника ще бъде пресъздаден от фотографии на кавалери на ордена „За храброст“ и парадите през годините.

Атракциите с военен характер ще продължат в 12 часа с дегустация на емблематичната боб чорба. Тази година тя отново ще е приготвена от военен готвач в полеви условия, този път обаче посетителите на Музея ще видят най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия. За празничното настроение на всички посетители от 14.30 до 15.30 часа ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Източник: НВИМ

Най-ново

Виж още

Избрани