Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доайенът на радиолокацията, полковникът с окарината на 90!

[post-views]

Полковник от запаса Георги Димитров бе удостоен с юбилейния медал „110 години Военна академия „Георги С. Раковски“. Отличието беше връчено от началника на учебното заведение генерал-майор Тодор Дочев. Втората новина е, че с решение на Общинския съвет полковникът е удостоен с престижното звание „Почетен гражданин на Мездра“.

Всичко това и още много приятни изненади имаше днес на 90-я рожден ден на полк. Димитров, чието отбелязване бе в стилното заведение на полубалканското мездренско село Ослен Криводол. Преди това, обаче, се спряхме в село Лик пред къщата, в която през 1872 г. Васил Левски е учредил местния революционен комитет. Това е същото село, в което Георги Димитров е известен, като полковникът с окарината. А от тамошното НЧ „Наука – 1919“ благодарностите към него сякаш нямаха изчерпване. Иначе той е роден на 2 май 1932 г. в близкото с.Типченица, общ. Мездра. Когато е на 6 години, баща му умира, останал сирак, грижите за него поемат съселяните му Цвятко и Параскева Иванчови. Под тяхното крило малкият Георги завършва  основно  образование в родното си село, след това и гимназия в гр.Мездра с пълно отличие. Нямайки средства за следване в МЕИ-София, продължава своето образование като курсант във Военно артилерийското училище в София. Завършва го през 1952 г. като отличник на випуска и е произведен в звание лейтенант, а не както всички останали в младши лейтенант. Получава и право на избор на гарнизон. Избира Враца.

С окарината не се разделя още от пастирче. Този малък уникален инструмент го съпътства в курсантските и офицерските години, днес също е в него. Знае над 200 народни мелодии от всички фолклорни области на България. Има седем златни медала от надпяванията в Копривщица. Дано природата ви даде сили да отида пак, въздиша той, след като посвири за гостите си. Чухме изпълнения, включително от репертоарите на Гюрга Пенджурова и Николина Чакардъкова. В ръцете му малкият глинен духов инструмент оживява. Впрочем, той е, може би, единственият в България майстор на окарината.

След Враца служи в Харманли и на 28 години става капитан. После в Марино поле завършва курс за изучаване на новите тогава ракетни комплекси „Двина”, на каквито служи през 1961г. в района на Кюстендил. Същата година е изпратен във ВНВАУ –  гр.Шумен – инженерен профил.  Завършва го през 1965г. с отличен успех като майор – инженер.  По настояване на преподавателите от катедрата, остава техен колега. В продължение на 15 години преподава по радиолокация.През 1971 г. като подполковник написва, а Военно издателство отпечатва учебника „Основи на радиолокацията“. По всеобщо признание това е ценно помагало за усвояването на сложната радиолокационна техника в зенитно-ракетните дивизиони. Участва и в организирането на бойните стрелби със ЗРК в Казахстан.

В запаса излиза през 1980 г. по здравословни причини.Последната му длъжност е „главен инженер на зенитно-ракетна бригада“. Не остава, обаче, вкъщи. Две години е в главна дирекция „Борба с градушките“, където подготвя кадри и развръща огневи полигони. До 1992 г. е в Института по специална електроника и има със съществен принос за проектирането и разработването на радарни системи за бойния ни флот.

На празника имаше двама негови възпитаници – офицерите от запаса подполковник Митко Ганев и полковник Ваньо Иванов, които не скриха отличните си впечатления от своя учител. Полк. Иванов прочете и връчи грамоти и поздравителни адреси от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и от председателя на организацията в Монтана бригаден генерал от запаса Божин Гаврилов. Самият полк. Димитров членува в дружеството в Лом. Подполковник от запаса Иван Джунов предаде приветствие от областния управител на Враца Стефан Красимиров. Кметът на Община Мездра Иван Аспарухов, заедно с други представители на местната власт, лично дойде, за да поздрави полковника. Своеобразен поздрав към рожденика бе стихотворението на военния журналист полковник от запаса Стефан Шопов  „Доайен на радиолокацията“. Цялото тържество бе подготвено и проведено под зоркото око на сина на полк. Димитров, завършил също Висшето военно артилерийско училище в Шумен през 1978 г. подполковник от запаса Любомир Димитров.

Краят на празника в с. Ослен Криводол бе едно начало за десетски години напред. Генерал-майор Дочев и кметът Аспарухов взеха по една лопата и заедно с рожденика засадиха орех в парка. И още един поглед в бъдещето. Полк. Димитров бе посрещнат с пита в ръце от курсант старши сержант Снежана Николова, която е четвърти курс във ВВВУ „Георги Бенковски“, специалност „Авиационно оборудване“. Какво по-добро от това! И напълно заслужено!  

Източник: otbrana.com

Най-ново

Избрани