Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Според украинското разузнаване Русия се готви за военен парад в Мариупол на 9 май

[post-views]
Според украинското разузнаване Русия се готви за военен парад в Мариупол на 9 май

Русия подготвя военен парад в почти изцяло завладяния от нея украинския пристанищен град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата, каза днес украинското военно разузнаване (ГУР), цитирано от Франс прес.

Според ГУР за целта в Мариупол е пристигнал заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко. „Главната задача на (представителя на руския президент Владимир) Путин е да подготви церемониите на 9 май“, пише в комюникето, публикувано в Телеграм.

Според ГУР Мариупол „ще стане център на тържествата“, подготвяни от Русия по случай Деня на победата, когато страната празнува разгрома на нацистка Германия през Втората световна война. „Главните булеварди на града ще бъдат почистени, отломките и телата ще бъдат прибрани, така както и мунициите, които не са експлодирали“, прогнозира украинското военно разузнаване.

ГУР изрази очакване зрителите на руските държавни телевизии да видят репортажи „за радостта“ на жителите на Мариупол от идването на руските войски в града. Според украинското военно разузнаване Русия е подела „голяма пропагандна кампания“ сред между 100 и 120-те хиляди човека, които са останали в Мариупол, чието населението преди избухването на войната на 24 февруари бе близо 450 хиляди души.

Попитан днес за подготовката за 9 май, руският министър на отбраната Сергей Шойгу не спомена изрично за военен парад в Мариупол, отбелязва АФП. „Тази година ще има военни паради в 28 руски града“, каза Шойгу. Той уточни, че ще участват близо 65 хиляди души, около 2400 единици военна техника и над 460 самолета.

Руската армия завладя Мариупол почти изцяло. Само огромният металургичен завод „Азовстал“, където са се укрепили последните останали украински защитници на града, както и цивилни, все още не е напълно под неин контрол. Вчера един от командирите на батальона „Азов“ каза, че руските сили са започнали щурм на комплекса – твърдение, което днес бе отречено от Кремъл.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко междувременно съобщи за тежки боеве в „Азовстал“, предаде Ройтерс.

Загубен е контакт с украинските бойци в завода, каза по националната телевизия Бойченко, който не е в пристанищния град. Той добави, че над 30 деца са сред цивилните, които чакат да бъдат евакуирани от „Азовстал“.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани