Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шойгу: Оръжия, пристигнали в Украйна, се разглеждат като законна цел за поразяване

[post-views]
Шойгу: Оръжия, пристигнали в Украйна, се разглеждат като законна цел за поразяване

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично опроверга твърденията, че на 9 май президентът Владимир Путин официално ще обяви война на Украйна и всеобща мобилизация в Русия.

Пред руски журналисти Песков нарече „глупост“ появилите се в западната преса твърдения за предстояща мобилизация в Русия. Както е известно, официална Москва нарича действията на руската армия в Украйна „специална операция“, което предполага участието в нея само на професионални военни.

Говорителят на Кремъл увери, че руската армия не щурмува завода “Азовстал“ в Мариупол. Според него изострянето на обстановката там е свързано с това, че украинските бойци излизат на огневи позиции.

По-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че украинските военни отказват да се предадат и да освободят намиращите се на територията на завода цивилни:

„Остатъците от бойците, намиращи се в промишлената зона на „Азовстал“ са надеждно блокирани по целия периметър на дадената територия. Националистите пренебрегнаха нееднократните предложения да пуснат мирните жители и да сложат оръжие с гаранция за съхраняване на живота и достойно отношение в съответствие с нормите на международното право“.

Шойгу подчерта, че НАТО продължава да снабдява Украйна с оръжия и заяви:

„Всякакъв вид транспорт на Северноатлантическия алианс, пристигнал на територията на Украйна с оръжия или материални средства за нуждите на украинските  въоръжени сили се разглежда от нас като законна цел за поразяване“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани