Информационен център на Министерство на oтбраната

СЗО: Жертвите от Covid пандемията в световен план са близо 15 милиона, а не 5 милиона

СЗО отчете спад на новите инфекции с коронавирус, смъртните случаи също намаляват

Почти три пъти повече хора са починали в резултат на Covid-19, отколкото показват официалните данни, според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), който е най-изчерпателният поглед върху истинския глобален резултат от пандемията досега, съобщава Ройтерс.

В четвъртък СЗО съобщи, че до края на 2021 г. е имало 14,9 милиона повече смъртни случая, свързани с Covid-19.

Официалният брой на смъртните случаи, пряко дължащи се на Covid-19 и докладвани на СЗО през този период, от януари 2020 г. до края на декември 2021 г., е малко повече от 5,4 милиона, напомня Ройтерс.

Изследванията на СЗО сочат, че истинският брой на жертвите на пандемията от Covid-19 по света в периода 2020-21 година е между 13,3 милиона и 16,6 милиона.

Според генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, фактите показват не само последствията от пандемията, но и нуждата от инвестиции в по-стабилни здравни системи, които могат да устояват на кризи.

Въз основа на изчисленията на СЗО, Индия отговаря за почти една трета от общите смъртни случаи от коронавирусната пандемия, което е 10 пъти повече от представените от страната официални данни. Въпреки различни проучвания, показващи подобни резултати, индийското правителство изрази съмнения относно тези заключения и методологията на СЗО.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top