Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВТК представи филма „Третата мисия“

[post-views]
ВТК представи филма „Третата мисия“

Дейността на армията в мирно време е една от темите, които сякаш не бяха особено популярни доскоро

В навечерието на 6 май в Централния военен клуб в София се състоя премиерата на филма на Военния телевизионен канал (ВТК) и Информационния център на МО: „Третата мисия“. Действията на военнослужещите в помощ на населението са най-осезаеми в БА, когато се спасява човешки живот и когато се помага на населението за преодоляването на последиците от природни бедствия, аварии и различни катастрофи. Именно това е и една от основните причини да бъде произведен този филм. Преди премиерата бяха представени част от екипа, създал филма, а останалите бяха по събития, които не търпят отлагане.

Своите впечатления и задоволството си от филма изрази заместник-министърът на отбраната Александър Петков, който присъства на премиерата. „Малко се набляга в обществото на тези тихи герои, които ежедневно работят и помагат на хората в тежки ситуации и при кризи. Надявам се да бъде забелязана работата на тези достойни хора“, подчерта заместник-министър Петков.

„Частта от филма, която беше за ВМА, ми е напълно позната. Смятам, че този филм е полезно да се види от много хора, за да разберат, че Българската армия не е ангажирана само с основната си мисия за опазване на териториалната цялост и защита на отечеството, което е първата мисия, не е само втората мисия, където са операциите зад граница, но третата мисия е много важна и изключително полезна. Тя запълва редица дефицити в обществото и ние непрекъснато сме на бойния си пост като военнослужещи“, подчерта генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски – началник на ВМА и главен лекар на Въоръжените сили, който също беше гост на премиерата на филма на ВТК в Централния военен клуб в София. 

„Замисълът на този филм е да се покаже една от по-малко познатите мисии на БА. Всички знаят, че армията е призвана да защитава териториалната цялост и независимостта на държавата, да участва в международни мироопазващи и мироналагащи мисии, но много по-малка част от широката публика е запозната с третата мисия. Това е помощ на населението в мирно време, при авари, бедствия, катастрофи. Тази мисия се изпълнява 24 часа в денонощието и 365 дни в годината и за нас тази мисия е не по-малко важна от първите две. С екипа, с който разполага ВТК, това не е трудна задача, въпрос е на идея и на реализация. Искахме да покажем обикновените български войници, сержанти и офицери и ежедневната помощ, която те осъществяват в полза на населението.“ Това каза заместник-директорът на Информационния център на МО и сценарист на филма Тома Иванов.

„Идеята ни беше да покажем човешкото лице на Българската армия, защото третата мисия означава точно това – съпричастност, помощ, човещина. Искахме да открием точно това и да го покажем на зрителите. Всичко, което се случва, искахме да го припомним на нашата публика. ВТК работи в тясно сътрудничество с всички структури на Българската армия. Нашите сценаристи, репортери и автори са навсякъде. Ние разполагаме и с изключителни монтажисти. Целият екип е от професионалисти. Искам този филм да достигне до максимален брой хора. Връзките между гражданското общество и армията традиционно са изключително близки“, каза режисьорът на филма Милена Гетова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани