Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парашутистите в Пловдив откриха новия си клуб

[post-views]
Парашутистите в Пловдив откриха новия си клуб

В навечерието на 6 май в Пловдив с военно-църковен ритуал бе открит клуб на Съюза на българските парашутисти (СБП). Лентата прерязаха кметът на Общината Здравко Димитров и командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Придобивката е предоставена от Общината, а обновяването на сградата е благодарение на дарения на членове на сдружението и спомоществователи, каза председателят полковник от запаса Сирмо Сирмов.

Клубът бе осветен от пловдивския митрополит Николай и други свещеници от БПЦ. С тях бе и Знеполският архиепископ Арсений. Генерал от запаса Златан Стойков връчи на председателя на СБП мемориалния знак на СОСЗР и пожела по-нататъшно обновяване и обогатяване на клуба. Полк. Сирмов удостои с почетни плакети митрополит Николай, кмета Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев и други гости за подкрепата и съдействието при получаването на клуба. Грамоти получиха членове и спомоществователи на СБП, дарили средства и с личен труд участвали в ремонта на сградата.

СБП е създаден преди 12 години. Оттогава търсим възможности, за да имаме свой дом, каза полк. Сирмов. Със съдействието на кмета Здравко Димитров е предоставена постройката на ул. „Бъкстон“. Занемареното помещение е придобило днешния си вид със собствени сили и средства. 25 членове са дарили над 8 хил. лв. със съдействието на още приятели са събрали над 18 хил. лв. Клубът има няколко цели, посочи председателят. Една от тях – съхраняване на историята на Специалните ни сили от създаването на Парашутната дружина до днес, вече се реализира с табла на стените на клуба. Намеренията са клубът да се превърне в действащ културно-информационен център за парашутистите не само в Пловдив, но и в цялата страна. Искаме да привлечем млади хора, затова ще изградим спортен клуб, каза още полк. Сирмов. Предстои работа и по подпомагане на освободени от армията за тяхната адаптация към новия начин на живот и социална интеграция. Генерал-майор Матеев изрази надежда, че всичко това ще доведе до обединение на парашутистите в цялата страна. Събитието потвърди факта, че добре оборудваният клуб събира хората и дава широки възможности за активна военнородолюбива дейност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани