Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подкрепата на Запада за Украйна пречи на Русия да завърши бързо своята операция, каза Кремъл

[post-views]

Военната и разузнавателна помощ на Запада за Украйна пречи на Русия да завърши бързо своята операция срещу съседната държава, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес. Той обаче изрази увереност, че всички цели на операцията ще бъдат постигнати.

„САЩ, Великобритания, НАТО като цяло непрекъснато споделят разузнавателни данни с украинските въоръжени сили. В комбинация с доставката на оръжие . . . тези действия не дават възможност за бързо завършване на операцията“, каза пред журналисти Песков, коментирайки вчерашна публикация във в.“Ню Йорк таймс“.

Според американския всекидневник, позоваващ се на анонимни източници от американските разузнавателни служби, информацията, предоставена от Съединените щати на украинската армия, е направила възможно елиминирането на няколко руски генерали в близост до фронта.

Тези действия на Запада обаче „не са в състояние да предотвратят“ изпълнението на целите на руската операция в Украйна, подчерта говорителят на Кремъл.0

Той също така увери, че руската армия спазва прекратяването на огъня, което обяви вчера, за да позволи евакуацията на цивилни от завода „Азовстал“.

„Коридорите там днес работят“, каза Песков, като отрече твърденията на Киев, че се водят боеве между руските и украинските сили за контрол над този металургичен завод.

„Известно е, че украинската страна и особено бойците, които се укриват на територията на завода, разпространяват много лъжи“, заяви той.

Според Песков в момента няма руски атаки срещу „Азовстал“, а президентът Владимир Путин е заповядал заводът да бъде обсаден, за да бъдат принудени украинските бойци да се предадат, като останат без снабдяване. Защитниците на „Азовстал“, както и цивилни, се укриват в обширната мрежа от подземни галерии в металургичния завод, които е трудно да бъдат щурмувани или унищожени с бомбардировки.

Източник: БТА

Най-ново

Виж още

Избрани