Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ заявиха, че се готвят за различни варианти по отношение на ядрената сделка с Иран

[post-views]

САЩ са започнали да се готвят и за развой, при който ще бъде постигнато съгласие с Иран за взаимно връщане към спазването на ядреното споразумение, така и за развой, при който споразумение няма да има, съобщи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

„Тъй като взаимното връщане към спазването на Съвместния всеобхватен план за действие (иранското ядрено споразумение) е доста несигурна хипотеза, вече се готвим и за двата възможни сценария“, каза на брифинг говорителят на департамента Нед Прайс.

Преди няколко дни Техеран заяви ИРНА, че има намерение да продължава преговорите за подновяване на ядрената сделка със Запада, сключена през 2015 г., докато не бъдат напълно защитени иранските национални интереси, предаде агенция ИРНА. Коментарът бе направен от говорител на правителството по повод изказвания, че САЩ били склонни да признаят, че преговорите за подновяване на сделката са близки до провал. През 2018 г. американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от споразумението и отново наложи санкции на Техеран. В отговор на това Иран престана да изпълнява някои от задълженията, които беше поел по сделката. От пролетта на миналата година във Виена се водят преговори между Иран и останалите страни по споразумението за подновяването му. Иран иска гаранции, че в бъдеще Вашингтон няма отново да се откаже от документа и пак да му наложи санкции. Неотдавна Израел, който е против сделката, каза, че САЩ са близо до момента, в който ще признаят, че ядрената сделка не може да бъде подновена.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани