Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Студенти от Украйна ще продължат обучението си във ВВМУ

[post-views]

Капитан-лейтенант Георги НИКОЛОВ

Заместник-изпълнителният директор на Международната асоциация на морските университети (IAMU) капитан далечно плавене Юсуке Море посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Повод за визитата бе обсъждане на подкрепа от страна на IAMU за Морското училище във връзка с обучението на украински студенти.

Още в първите дни на войната в Украйна началникът на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров обяви, че студенти от украинските университети, които след плавателни стажове и практики не могат да се върнат в родината си заради военните действия там, могат да продължат обучението си във ВВМУ. Във връзка с това и преподаватели от Одеската морска академия вече имат готовност да преподават в Морското училище във Варна.

По време на срещата бяха обсъдени и въпроси около XXII Генерална асамблея на IAMU, която трябва да се проведе през октомври в Батуми, Грузия. Морското училище е члeн на IAMU от 2004 г. и оттогава играе водеща роля за развитието на организацията. В продължение на два последователни мандата (2012–2014 и 2014–2016) ВВМУ бе и регионален представител на Регион Европа. През 2017 г. флотската Алма матер бе домакин на XVIII Генерална асамблея на IAMU.

Най-ново

Виж още

Избрани