Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна поиска от САЩ дронове, противокорабни ракети и ракетни установки

[post-views]
Украйна поиска от САЩ дронове, противокорабни ракети и ракетни установки

Украйна иска от администрацията на американския президент Джо Байдън противокорабни ракети за обезопасяване на пристанища, които са блокирани от руския флот, а също и дронове и системи за залпови ракетни системи, които могат да поразяват руските сили на по-голямо разстояние. Това обяви републиканецът Джейсън Кроу, съобщава Ен Би Си Нюз.

Украинският президент Володимир Зеленски  Кроу и други представители на САЩ, които посетиха Киев през уикенда, след което те са я предали директно на президента Джо Байдън.

Украйна заяви, че се нуждае от противокорабни ракети Harpoon или подобни оръжия, произведени в САЩ, за да освободи използването на черноморското пристанище Одеса и други за износ на милиони тонове зърно и храни, обясни Кроу и допълни, че на практика пристанищата са под морска блокада от руските сили край бреговете.

Той посочи, че Украйна има нужда от противокорабни ракети, защото едно от най-големите предизвикателства пред страната е да изнася храната си.

„Седят върху 12 милиона тона хранителни продукти, пшеница, слънчогледово олио – тази храна трябва да излезе от страната, както заради украинската икономика, така и за предотвратяване на глада в Африка и Близкия изток. Ако това не се случи през следващите няколко месеца, ще се развали. Ще наблюдаваме скок на глада в целия свят“, предупреди Кроу.

Украйна също така е поискала от САЩ и дронове с по-голям обсег, които могат да летят многократно в допълнение към по-малките, еднократни дронове тип „камикадзе“, които Вашингтон е предоставил досега.

Зеленски се срещна с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и други членове на американската делегация в събота в Киев.

Кроу допълни, че Зеленски е поискал от делегацията и залпови ракетни системи, по-специално произведената в САЩ система, известна като HIMARS.

С обхват над 100 км, ракетните системи биха били „решаващи“, тъй като биха позволили на украинските военни да нанасят удари по руските сили на по-голямо разстояние от артилерията – крайно необходима способност за битки в равнинен, открит терен в източните и южните части на страната, обясни републиканецът.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани