Информационен център на Министерство на oтбраната

Военният министър: Трябва да вярваме на Българската армия

“Има какво да покажем относно въоръжение, трябва да вярваме на Българската армия и да ѝ помагаме. България има достатъчно ресурс да ремонтира украинска военна техника. Има разделение в българското общество относно военната помощ за Украйна”, заяви в празничното издание на “Денят започва” на 6 май министърът на отбраната Драгомир Заков. Според него публичният дебат по темата крие риск за националната ни сигурност.

“НАТО е гарантът за нашата сигурност и териториалната ни цялост. България от много е жертва на хибридна война, която се печели не с оръжия, а с информираност. Има дезинформация, няма пряка военна заплаха, но има сериозни рискове”, допълни военният министър.

Според него е важна роля на службите, държавата и въоръжените сили да минимизират тези рискове.

“Всява се страх, че войната може да излезе в широк спектър в Европа и региона, задача на организация като НАТО е да предотврати подобен сценарий. Дипломацията е опцията, която трябва да се следва, а не войната”, поясни Драгомир Заков.

Той уточни, че задачата е ускорен темп на модернизация на армията, съвместно с нашите съюзници, както и законодателни промени.

По думите на Драгомир Заков няма парад тази година, защото в момента Българската армия изпълнява много задачи по цялата територия на страната – помага на МВР по границата във връзка с бежанския натиск от Украйна.

Източник: bntnews.bg/

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top