Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продължава евакуацията от „Азовстал“

[post-views]
Продължава евакуацията от „Азовстал“

И днес продължава мисията по евакуиране на украинските граждани, които все още се намират в стоманодобивния завод „Азовстал“, в украинския град Мариупол. Това става с посредничеството на ООН и Международния комитет на Червения кръст.

Евакуацията на цивилни, които са блокирани в мариуполския завод „Азовстал“, беше възобновена късно снощи. Часове по-рано Русия беше обвинена в нарушаване на примирието, предназначено да позволи на хората да се изтеглят от района след седмици под обсада. В поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза:

„През деня нашият екип организира спасяването на повече от 40 цивилни жени и деца. Надяваме се скоро те да пристигнат на безопасно място след два месеца на обстрел, прекарани постоянно под земята. Също така работим по дипломатически варианти да спасим нашите военнослужещи, които все още остават в „Азовстал“. Участват влиятелни посредници, влиятелни държави“.

В същото време Русия продължава натиска си в източната част на страната. Руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило склад за боеприпаси в Краматорск в Донецка област и е свалило два украински военни самолета. Украинските сили са постигнали известен напредък близо до Харков и Херсон, нанесли са тежки загуби на противника, като са претърпели и собствени загуби, съобщи съветник на украинския президент. Междувременно висш руски представител даде да се разбере, че Русия ще остане в окупирания вече Херсон. Застанал до лидера на признатата единствено от Москва Донецка народна република Денис Пушилин, Андрей Турчак, който е заместник-председател на Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент, поздрави жителите на Херсонска област с Деня на победата. По думите му, миналото няма да се върне и заедно трябва да развиват тази богата област.

Правозащитната организация Amnesty International заяви, че има убедителни доказателства, че руските войски са извършили военни престъпления по време на неуспешната им атака срещу Киев през февруари и март. Москва отрече силите й да са извършвали злоупотреби. Очаква се утре лидерите на Г-7 да проведат видео разговор с президента Зеленски, в демонстрация на единство – ден преди Русия да отбележи своя празник – Деня на победата.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани