Информационен център на Министерство на oтбраната

Петър Стоянович се извини на Военноморските сили

Петър Стоянович се извини на Военноморските сили

След като началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров поиска до седмица извинение от Петър Стоянович, заради коментара му в съботното предаване на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ по повод съдбата на подводницата „Слава“ днес бившият министър на културата изпрати до Пресцентъра на МО своето извинение. Той посочва, че бил грешно осведомен и че е  дал основание на представители на командването и личния състав на въоръжените ни сили да се почувстват засегнати, каквото в никаква степен не е било намерението му.

Петър Стоянович се извини на Военноморските сили

Какво написа Петър Стоянович?

До Пресцентъра на МО

Дами и господа,

В предаването на БНТ от 7 май 2022 г. явно грешно осведомен за последните развития около подводницата „Слава“ на ВМС, направих изявление, че същата е потопена поради старост. Както научих впоследствие, това е невярно и след изваждането й от строя, същата била стационирана във Варна.

Съжалявам, че с ескпресивния хумористичен стил на моите коментари по повод трудностите  на българските въоръжени сили съм дал основание на представители на командването и личния състав на въоръжените ни сили да се почувстват засегнати, каквото в никаква степен не е било намерението ми.

Като още веднъж поднасям извиненията си на всички онези, които са се почувствали обидени от изявлението ми , бих искал да вярвам, че всички споделяме виждането , че БА и ВМС, в частност, се нуждаят спешно  от достатъчно и модерно въоръжение, за да могат да изпълняват свойствените си задачи в 21 век.

София, 8 май 2022 г.

Подпис ………Петър Стоянович

Припомняме, че в съботното предаване „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Петър Стоянович коментира, че “преди 20, 25 години подводница “Слава” е потънала в близост до пристанище веднага, щом е пусната на вода, а на единствената фрегата на българския военноморски флот, не знаели как да угасят двигателя”.

Какво написа след предаването в профила си във фейсбуск капитан I ранг Камен Кукуров?

„Аз съм капитан I ранг Камен Кукуров – Началник на Щаба на Военноморските сили на Р. България. Бивш командир на Дивизион за подводни операции. Бивш командир на Дивизион подводници. Бивш командир на подводница ” Слава”. С пълната отговорност на всички командни длъжности, които съм заемал, заявявам че за 35 години офицерска служба във Военноморските ни сили по-отвратителни и по-нагли лъжи, изречени от г-н Петър Стоянович в студиото на БНТ ” Денят започва с Георги Любенов” не съм чувал!

Давам срок от една седмица на г-н Петър Стоянович да събере ако може смелост и доблест и да се извини от ефира на БНТ на хилядите, отдали най-хубавите години от живота си на служба на Отечеството и на Военния ни флот! В противен случай ще заведа гражданско дело срещу г-н Стоянович за лъжа, подигравка и уронване престижа на Българската армия! И го уверявам, че няма да съм единствен!

Часовникът тиктака, г-н Петър Стоянович! Чакам!“

От Министерството на отбраната реагираха така:

Относно интервю на г-н Петър Стоянович в предаването на БНТ „Денят започва с Георги Любенов“, излъчено на 07.05.2022 г., в което се засяга темата за способностите на Българската армия и отчитайки чл.5 и чл.10 от Закона за радиото и телевизията, Министерството на отбраната счита, че в сериозно актуално предаване следва да се избягват внушения, характерни за телевизионна комедия. В дните, когато българският военнослужещ изпълнява своя труден дълг към Родината, изречените думи в ефира на БНТ уронват авторитета на Българската армия и се приемат като обида към хората, на които обществото ни винаги разчита.

Българската армия има своите затруднения, но това не означава, че тя не изпълнява конституционните си задължения и поетите съюзнически ангажименти. Напомняме, че културата е важен елемент във формирането и в изграждането на бойния дух на военнослужещия, но дискутирането на въпроси, свързани с армията и засягащи националната сигурност, изискват висока морална отговорност!“

Това не е първата реакция от Българската армия по повод думи на Петър Стоянович.

В началото на февруари т.г. началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов изпрати следното становище до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, продуцентите на предаването „Денят започва с Георги Любенов“ и до самия Георги Любенов: „.Коментарите на г-н Петър Стоянович за Военното училище, чиито наследник сега е Националният военен университет „Васил Левски“, са обида за институцията и за всички офицери в Българската армия. Г-н Стоянович, не прави чест на един историк, още по-малко на човек, който е бил ангажиран с управлението на държавата ни, да говори неподготвен и по този начин да обезсмисля труда на командирите и преподавателите във Военния университет, а и да лишава от бъдеще курсантите, които са избрали тежката професия на офицери.

НВУ не „бълва“ кадри, а подготвя бъдещите офицери за Българската армия. Недопустимо и неетично е човек, който не познава в детайли дейността на институцията, да я коментира, оценява и осъжда. Кадрите, които Националният военен университет „Васил Левски“ обучава и възпитава, получават 100 % реализация. Те са винаги желан партньор в общи учения и мисии на НАТО.

Кампанията за следващата учебна година започна и през следващите няколко месеца младите българи ще трябва да направят един от най-сериозните избори в живота си. По какъв начин подобни изявления мотивират зрелостниците да избират българското образование? Още повече, че самият Вие сте университетски преподавател и би трябвало да сте пример за тези, които идват след вас.

От години Българската армия е в ситуация на некомплект.

Като нация имаме нужда от обединение и мотивация, не от подобни необмислени и неподкрепени с факти изказвания, които допълнително разделят и противопоставят нацията ни.

Историята на Националния военен университет “Васил Левски” започва още през 1878 г. и е най-старото военноучебно заведение в страната ни. Негови началници са били видни български офицери и генерали. Освен това негови випускници са заемали и заемат важни държавни постове. Тази история, която е пълна с героизъм и поводи за гордост, ни дава правото да заявим категорично, че не приемаме оценката на г-н Петър Стоянович.“

Като че ли напоследък за много хора е удоволствие да хулят войската ни. И то недостатъчно информирано. Хубавото е, че действащите командири вече не мълчат. За втори пореден път и Пресцентърът на МО реагира. Преди две седмици по повод информация в някои медии, че НАТО подозира генерал от ВВС в руски шпионаж, намесвайки името на командира на авиобаза Граф Игнатоево бригаден генерал Николай Русев директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ на Министерството на отбраната Митко Димитров, който посочи: „Появилата се информация категорично не отговаря на истината и цели да опетни името не само на един български висш офицер,но и на Военновъздушните ни сили. Въоръжените сили, в това число и ВВС, имат необходимост от подкрепа за изпълнение на конституционните им задължения.

Призоваваме обществото да се информира от надеждни източници на информация и по категоричен начин да се противопостави на опитите за дезинформация чрез игнориране на интернет и печатни издания,разпространяващи фалшиви новини.“

По повод коментара на Петър Стоянович за подводницата „Слава“ „завряха“ и социалните мрежи. Общественото мнение беше еднозначно. В този смисъл е добре, че извинението дойде сравнително бързо. Макар е капитан I ранг Кукуров поиска това да стане от ефира на БНТ.

Източник: Otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top