Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал Уесли Кларк: Войната в Украйна ще продължи и през лятото

[post-views]
Генерал Уесли Кларк: Войната в Украйна ще продължи и през лятото

Пенсионираният генерал от армията на САЩ Уесли Кларк каза в събота, че администрацията на президента Джо Байдън не се придвижи достатъчно бързо, за да помогне на Украйна да победи Русия, което заплашва да удължи военния конфликта и през лятото.

„Моето лично мнение е, че администрацията казва правилните неща, но не предоставя достатъчно бързо подходящото оборудване на украинците“, зави ге. Уесли Кларк пред Си Ен Ен (CNN).

Кларк беше върховен главнокомандващ на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г., командвайки операцията на Съюзни сили по време на войната в Косово.

Ген. Уесли Кларк каза още, че „за Украйна не е възможна стратегия за дълго водене на война“. В тази връзка той посочи, че страната има възможен прозорец през лятото да изгони руснаците от своите територии.

Според ген. Кларк, ако до лятото Украйна не получи подходящата подкрепа, Китай ще бъде свободен да направи повече, за да помогне на Русия, след като китайският президент Си Цзинпин бъде одобрен за трети управленски мандат.

„Руските ракетни удари малко по малко „сдъвкват“ инфраструктурата на Украйна“, каза Кларк и добави: „Съединените щати трябва да удвоят усилията си, за да вкарат точно сега военна техника в Украйна, каквато да могат да използват украинските военни сили, за да изгонят руснаците през лятото“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани