Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон отпусна нова помощ от 1,3 млрд. паунда за Украйна

[post-views]
Лондон отпусна нова помощ от 1,3 млрд. паунда за Украйна

Великобритания ще предостави нови 1,3 млрд. паунда (1,6 млрд. долара) за военна подкрепа и помощ на Украйна, съобщи „Ройтерс“.

Агенцията отбелязва, че британскитя премиер Борис Джонсън е един от най-силните поддръжници на усилията на Украйна да се противопостави на руските сили, откакто руският президент Владимир Путин започна воената инвазия на 24 февруари. Британското правителството е изпратило на Украйна противотанкови ракети, системи за противовъздушна отбрана и други оръжия.

Новото обещание почти удвоява предишните ангажименти на Великобритания за разходи за Украйна и правителството заяви, че това е най-високият процент на разходи за конфликт след войните в Ирак и Афганистан, въпреки че не даде подробности.

„Бруталната атака на Путин не само причинява неописуеми разрушения в Украйна – тя също така застрашава мира и сигурността в цяла Европа“, каза Борис Джонсън в изявление. Миналата седмица той стана първият западен лидер, който направи обръщение към украинския парламент от началото на войната.

Великобритания заяви, че допълнителните разходи за Украйна ще бъдат осигурени от резерва, използван от правителството за спешни случаи.

Правителството също така заяви, че Джонсън ще бъде домакин на среща на водещи отбранителни компании по-късно този месец, за да обсъди увеличаването на производството в отговор на повишеното търсене, създадено от войната в Украйна.

Въпреки че Великобритания е предоставила значителна военна помощ, досега тя е приела сравнително малко от над 5-те милиона украинци, които са напуснали страната си. В събота британското правителство съобщи, че досега е издало над 86 000 визи на украинци, от които около 27 000 са дошли във Великобритания.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани