Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови руски ракетни удари в Украйна

[post-views]
Нови руски ракетни удари в Украйна

При руски атаки в Донецка област във вторник бяха убити 21 цивилни и ранени 27, съобщи в пост в интернет областният управител Павло Кириленко, цитиран от „Ройтерс“. Той каза, че броят на жертвите, включващ и 10 души, загинали в коксова фабрика в гр. Авдиевка, за които бе съобщено по-рано, е най-значителният за ден в областта след нападението миналия месец на жп гара в гр. Краматорск, при което загинаха над 50 души.
Мощни експлозии отекнаха във вторник вечерта на различна места в Украйна – в градовете Лвов и Днепър, а също в Киевска и Кировградска област, съобщи УНИАН. Кметът на Лвов Андрий Садови потвърди, че в западния украински град е имало взривове, и призова местните жители да останат в укритията.
В град Днепър, на изток, са отекнали най-малко три взрива, казаха очевидци. В социалните мрежи има съобщения за експлозии на десния бряг на р. Днепър в Киевска област. В Кировградска област, Централна Украйна, е паднала руска ракета, заяви представител на местните власти. Две ракети са били свалени над гр. Виница, на 200 км югозападно от Киев, каза съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко.
За първи път от началото на руската инвазия е била засегната и граничещата с Унгария Закарпатска област в Западна Украйна. Досега този район беше пощаден от военните действия, отбелязва АФП. Редица влакове в Украйна ще се движат със закъснение заради руски обстрел по гари, съобщи националната железопътна компания.
През седмицата Русия е поразила с ракети военното летище край Одеса и е унищожила складирани там дронове „Байрактар“, а също ракети и боеприпаси, доставени от САЩ и европейски държави, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от „Ройтерс“. В съобщението пише, че при атаката са били използвани ракети с прецизно насочване „Оникс“.
Като цяло обаче руското настъпление в Източна и Южна Украйна тъпче на място, украинците съобщават, че са успели да си върнат някой окупирани от руснаците населени места.
Междувременно в Киевска област бяха открити нови осем масови гроба на убити от руските войски цивилни, съобщи местен полицейски шеф, цитиран от агенция Укринформ. В гробовете са намерени общо 148 тела, с които убитите и заровени набързо през кратката руска окупация на областта стават общо 1 202, каза Максим Очеретянни, заместник-началник на киевската областна полиция. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани