Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полша е готова да охранява небето на Словакия

[post-views]
Полша е готова да охранява небето на Словакия

Полша е готова безплатно да охранява въздушното пространство на Словакия до 2024 г., когато в страната ще започнат да пристигат поръчаните американски изтребители Ф-16, съобщава словашкият вестник „Правда“. Изданието отбелязва, че словашкият министър на отбраната Ярослав Над е заявил, че неговата страна ще заплаща на Полша само за горивото, изразходвано от изтребителите по време на полети над територията на страната.

Министърът е уточнил, че двете страни са постигнали предварително съгласие по въпроса. „Правда“ не съобщава кога би могъл да бъде подписан подобен договор и кога той би влязъл в сила. Братислава обмисля възможността да предаде на Киев своите изтребители МиГ-29. Информационната агенция ТАСР съобщи, че Словакия е готова да започне преговори по въпроса веднага щом въздушното пространство на страната премине под защитата на ВВС на Полша.

През миналата седмица НАТО разположи в Словакия американски системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, съобщиха от централата на пакта в Брюксел. Те са разположени във военновъздушната база „Силач“ от съвместна нидерландско-германска бойна група. Системите бяха предоставени от тези две държави в замяна на системата за противовъздушна отбрана С-300, която Братислава изпрати в началото на месеца за Украйна.

Преди две седмици говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел, че САЩ са разположили няколко системи „Пейтриът“ на различни места в Европа и искат те да могат да бъдат местени. Всичко обаче зависи от желанията на различните държави. Междувременно полската армия съобщи тази седмица за началото на военни учения с участието на хиляди войници от НАТО, предаде „Асошиейтед прес“. Става дума за редовни учения, насочени към повишаване на сигурността на източния фланг на Алианса.

Тази година обаче те се провеждат на фона на войната на Русия срещу Украйна. Поради това армията на Полша призова гражданите да не разпространяват информация или снимки за колоните от военни машини, които се очаква да се придвижват в страната през идните седмици. Има предупреждение, че евентуална „необмислена дейност“ може да навреди на сигурността на НАТО.
От военното ведомство във Варшава казаха, че 18 000 военни от над 20 страни участват в ученията „Защитник–Европа 2022“ и „Бърз отговор 2022“, провеждани в Полша и още осем държави. Предвижда се маневрите да продължат от 1 до 27 май.

Най-ново

Единична публикация

Избрани