Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Срещата на ЕС за нови санкции срещу Русия завърши без резултат

[post-views]

Без резултат завърши срещата на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел, на която трябваше да се обсъди новият пакет санкции срещу Русия, който да включва поетапна забрана за вноса на руски петрол и петролни продукти до края на тази година. Предстоят нови срещи по темата, но не се уточнява кога.

Няколко държави, сред които и България, поискаха изключение и удължаване на срока на внос на руски петрол. Мотивите на Унгария, Словакия и Чехия са, че нямат достъп до море и не могат да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода „Дружба“ от Русия. Нагласите бяха трите държави да получат по-дълъг срок от края на тази година. Очакваше се Брюксел да им разреши да осъществят постепенно спиране на вноса на руски петрол до 2024 година, но за София подобно изключение не се предвижда.

Не е ясно защо се е провалила днешната среща, но по-рано председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски заяви, че ако отсрочка не бъде получена, България може да наложи вето на общото решение.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Избрани