Информационен център на Министерство на oтбраната

Турция може да достави на Украйна безпилотници “Акънджъ”, твърдят руски медии

Турция може да достави на Украйна безпилотници "Акънджъ", твърдят руски медии

До края на годината Турция може да достави на Украйна партида ударни безпилотници “Акънджъ”, написа в началото на май специализираният руски сайт Avia.pro. Обсегът на тези дронове е до 275 км при удари срещу наземни и морски цели и до 100 км срещу въздушни цели, което ги прави много сериозна заплаха, посочва изданието.

Преди време Анкара и Киев планираха да произвеждат съвместно дронове “Акънджъ” и се очакваше Украйна да е сред страните, които ги използват най-активно. Според експерти обаче, ако Турция достави такива на украинците, това няма да са преки доставки, а ще се извършват чрез частни компании, както сега се доставят ударни дронове “Байрактар Те Бе 2”, добавя сайтът.

“Турция вече за кой ли път се опитва демонстративно да показва своя неутралитет към руската специална операция (инвазията на Москва в Украйна, б. р.), но при това потвърждава, че в Украйна се доставят турски дронове. Не е изключено ударни “Акънджъ” да бъдат предоставени на Киев от същата частна компания, въпреки че Анкара би могла и да забрани доставките на такива въоръжения в Украйна, ако има желание”, коментира специалист на Avia.pro.

Възможността Киев да получи ударни безпилотници “Акънджъ” потвърждава и руската телевизия “Царград”, отбелязвайки, че те биха станали явна заплаха за руския флот.

“Турските “Байрактари” трябваше да станат супероръжие в конфронтацията на Украйна с Русия. Дори песни им посвещаваха. Спецоперацията показа, че “Байрактарите” лесно се унищожават, но тези безпилотници може да бъдат сменени от други “убийци”. И те вече ще станат заплаха за нашия флот. Двигателите за новите турски безпилотници се доставят от Украйна и това е много интересна история. Компанията “Байкар” монтира на новите си безпилотници “Акънджъ” именно украинско оборудване. Последните тестове показаха, че тази новост в света на дроновете може да стане “убиец” на морски цели”, заяви на сайта си на 30 април “Царград”.

Телевизията помества и данни на компанията “Байкар” за успешно изпитание на “Акънджъ”, нанесъл удар по морска цел, без обаче да уточни датата. Фирмата съобщава някои характеристики на тези дронове: височина на полета 12 192 метра, време на полета до 20 часа, максимална скорост 463 км/ч, маса при излитане 5500 кг, максимален полезен товар 1350 кг.

Турция засега не коментира евентуалните доставки на свои дронове “Акънджъ” в Украйна, добавя Avia.pro.

Източник: БТА

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top