Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

При изненадваща визита в Украйна Шарл Мишел беше принуден да търси укритие заради руски обстрел

[post-views]
При изненадваща визита в Украйна Шарл Мишел беше принуден да търси укритие заради руски обстрел

По време на изненадващата си визита днес в големия украински град Одеса председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше принуден да потърси укритие заради ракетни удари, съобщи днес високопоставен служител от Европейския съюз, предаде Франс прес.

На среща между Мишел и украинския премиер Денис Шмигал „участниците трябваше да  прекъснат разговора си, за да се укрият, защото ракети отново удариха региона на Одеса, каза източникът.

Мишел написа в Туитър, че е дошъл в Одеса по случай Деня на Европа.  „Не сте сами. ЕС е редом с вас“, подчерта Мишел, осъждайки „руската агресия“ срещу Украйна, започнала на 24 февруари.

Според европейски представител Мишел по време на посещението си е разбрал какво е „въздействието на войната върху световните снабдителни вериги“, особено що се отнася до зърнените култури, „много тонове от които са блокирани  в пристанища заради руската блокада на Черно море“. Тази блокада вреди не само на украинската икономика, но възпрепятства и достъпа на света до жизненоважни хранителни продукти и излага на опасност световната продоволствена сигурност“, добави още източникът от ЕС.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря по видеоконферентна връзка с Мишел и му благодари за смелостта му и визитата му в Одеса, се посочва в съобщение на президентската канцелария. „Искам да ви благодаря за политическата подкрепа, за вашето присъствие. За това, че виждате в близко бъдеще Украйна като равна с останалите членове на европейското семейство“, подчерта украинският държавен глава.

Зеленски каза, че Украйна снабдява със зърнени храни 400  милиона души на планетата и че блокадата на износа на селскостопански продукти вече води до повишаване на цените на храните по света.

Украинският президент обяви днес, че се е разговарял по видеоконферентна връзка и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е обсъдил с нея действията на Украйна, за да стане тя страна страна кандидатка за членство в ЕС.

Държавният глава призова днес за незабавни действия за отваряне на украинските пристанища. В пост в Телеграм след разговора си с Мишел президентът написа, че „е важно да се предотврати продоволствена криза в света, предизвикана от агресивните действия на Русия“, предаде Ройтерс.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани