Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната в Украйна: САЩ и Канада с нови санкции срещу Русия

[post-views]

В същото време конфликтът в Украйна продължава с пълна сила. Съобщения за тежки боеве идват от района на втория по-големина град Харков, където украинската армия провежда контраофанзива. Интензивни военни действия се водят и в района на Донбас, като морския град Одеса отново е под ракетен обстрел. Междувременно САЩ, Канада и Япония обявиха нови санкции срещу Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова лидерите на страните от Г-7 да продължат да подпомагат страната му финансово по време на войната и след нея. В компанията на канадския министър председател Джъстин Трюдо Зеленски посочи, че докато продължава конфликтът страната му ще нуждае между 5 и 7 милиарда долара на месец.

Украинският държавен използва случая да благодари останали лидерите на страните от Г-7, които участваха задочно на срещата в Киев чрез видеоконферентна връзка, за решението им да спрат поетапно вноса на  руски петрол и петролни продукти. Ход, който получи и подкрепата на Япония. Междувременно САЩ наложиха нови санкции натри руски телевизии, ръководители на „Газпромбанк“ и общо 2600 лица от Русия и Беларус, а Канада обеща значително военна помощ на Украйна.

Независимо, че със всеки изминал ден Русия изпада във все по тежка изолация, обявената от Москва „специална военна операция“ в Украйна продължава да отнема човешки животи.

Най-малко 60 станаха жертвите от руското ракетно нападение срещу училище в района на област Луганск, съобщиха украинските власти, като допълниха, че сред ранени загиналите и ранените има деца.

Официален коментар от руска страна засега няма, като командването на страната продължава да твърди, че основна цел на руските ВВС са военни обекти. Наред с военните действия през последните часове руската армия подложи на въздушен обстрел град Одеса, който е сред основните цели на Москва.

Същевременно продължава и евакуацията на цивилните от завода за метали „Азовстал“ в град Мариупол, който е последния бастион на съпротива на украинските сили в града срещу руските окупатори.

През деня от Международния комитети на Червения кръст съобщиха, че групата от 170 души успяла да напусне Мариупол е пристигнала безопасно в град Запорожие.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани