Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Скопие: ЖП линията до София ще е готова през 2027

[post-views]
Скопие: ЖП линията до София ще е готова през 2027

През втората половина на следващия месец ще продължат строителните дейности по жп линията за България с дейности в първите два участъка, за които е приключила тръжната процедура за избор на изпълнител. Това заяви днес, уверява директорът на ЖРСМ – Инфраструктура Хари Локвенец, предава БГНЕС.

При спазване на предварително обявените срокове е реално да се очаква железопътната връзка между София и Скопие да бъде готова през 2027 г.

Според Локвенец сроковете, които са си поставили правителството и управлението на ЖРСМ – Инфраструктура, предвиждат строителните дейности да започнат тази пролет.

„Имаме още месец и половина, затова ни позволете да изпълним обещанието си и тази пролет да започне изграждането на първите две отсечки: от Куманово до Беляковце и от Беляковце до Крива Паланка.”

Той изрази увереност, че до втората половина на юни ще започнат дейностите по изграждането на жп линията.

Според него заявените срокове са реалистични. Според проектната документация до края на 2023 г. трябва да приключи първият етап, а до края на 2024 или началото на 2025 г. – втората фаза. Срокът за приключването на третия етап е в края на 2026 или началото на 2027 г.

Локвенец подчерта, че „се допълваме с нашите колеги от България от железопътната инфраструктура, които планират да приключат своята част от работата за свързване на София с Гюешево до края на 2027 г.”.

„Затова смятам, че се вместваме напълно в сроковете, движим се изцяло по план и смятам, че са реалистични очакванията до края на 2027 г. да има връзка между Скопие и София”, каза той.За да започнат обявените дейности по изграждането на жп линията, трябва да приключи търгът, на който вече са избрани окончателните оферти, като в момента тече двуседмичният срок за информиране на кандидатите за процедурата.

Следва назначаване на избраните фирми и подписване на договор за изпълнение. С това спрените дейности по правия участък, проектиран с дължина 31 км, на който са изпълнени 54% от работата, трябва да продължат и да започнат по втория, който е с дължина 34 км. Финансовата конструкция и за двата участъка е завършена. Третият участък от Крива Паланка до границата с България е с дължина 24 км. За него са осигурени 60 млн. евро, което е само част от необходимите финанси. Има обява за безвъзмездни средства от ЕС и кредитна подкрепа от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани