Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За по-силна Европа се обявиха лидерите на Германия и Франция

[post-views]

Лидерите на Франция и Германия се обявиха за по-силен ЕС, чрез създаването на нов европейски формат, в който да влизат съседните на 27 членния блок държави, като Великобритания и Украйна. Идеята е на френския президент Еманюел Макрон и беше подкрепена от германският канцлер Олаф Шалц по време на срещата им в Берлин.

Конфликтът в Украйна очаквано беше основната тема по време на срещата между лидерите на Франция и Германия Еманюел Макрон и Олаф Шолц. Според френския президент сегашната реалност в Европа изисква създаването на нов политически формат или паралелна на европейска общност, която ще позволи на съседните на ЕС държави, да участват в общата архитектура на европейската сигурност с 27 членния блок. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че идеята е добра, но допълни, че трябва да бъде комбинирана със ускоряването на преговори с вече подали молби за членство държави, като Северна Македония, която вече е направила смелата стъпка да се доближат до Европа. Германският канцлер използва случая да защити решението на правителството му да изпрати военна помощ на Украйна и да увеличи разходите си за отбрана.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

„Никой не можеше да си представи, че днес година по-късно, мирът в Европа е нарушен от ужасна война, в която Русия напада Украйна, в която съседна европейска държава е брутално атакувана, а милиони хора бягат, а безброй други преживяват смърт, страдания и разрушения.“

За френския президент Еманюел Макрон, руската агресия в Украйна прави съюза между Франция и Германия по важен от всякога.

Еманюел Макрон  – президент на Франция

„Сега трябва да направим всичко възможно, за да защитим демокрацията, да застанем до Украйна и в същото време да защитим нашите народи от удължаване на войната. Ще продължим да координираме тясно по тези въпроси и да действаме заедно, както направихме в началото, подкрепяйки Украйна, вземайки важни решения като тези от последните няколко седмици и ще продължим да налагаме санкции“

Единодушни Макрон и Шулц призоваха за незабавно прекратяване на сраженията в Украйна и започването на мирни преговори, в които според общото им комюнике ще се основават на зачитането на териториалната цялост и суверенитет на страната.

Междувременно в Брюксел продължават разговорите около налагането на шести пакет от санкции срещу Русия, в които да бъде включено и налагането на петролно ембарго на Москва, след като няколко страни, сред които и България обявиха, че могат да наложат вето.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани