Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАСА засече най-мощното досега земетресение на Марс

[post-views]

Модулът InSight на НАСА е засякъл най-мощното земетресение на Марс досега. То е най-силното, което е директно измерено на друга планета, пише DigitalTrends.

Земетресението е било на 4 май т.г. с магнитуд от пета степен. То значително надвишава досегашния рекорд от 4,2, който е бил засечен през август миналата година.

Учените наричат на шега явлението „марсотресение“. В момента те изучават събраната за него информация, за да установят местоположението му.

InSight е вече повече от три години на Червената планета и изследва геоложката активност. 

Марс няма тектонски плочи, а земетресенията му се пораждат от вулканична активност. Чрез тях учените могат да разберат повече за мантията и ядрото на планетата. InSight беше изпратен именно с тази цел, като досега е засякъл над 1300 земетресения, като беше в очакване именно на подобно по-интензивно събитие, за да събере възможно най-много данни.

Апаратът изпитва известни трудности заради натрупана прах върху соларните му панели, тъй като рядко има достатъчно силен вятър, който да го почисти. Учените обмислят алтернативен метод с използване на роботизираната ръка на InSight. Засега работата на модула продължава въпреки това и продължава да събира данни, допълни „Вести“.

Източник: 24 часа

Най-ново

Виж още

Избрани