Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Променят условията за изплащане на допълнителни възнаграждения във военното разузнаване

[post-views]

Търси се по-обективна оценка на индивидуалния принос за изпълнение на поставените задачи.

Целта на промените е да се прецизира процесът на оценяване на индивидуалния принос при изпълнението на дейността на военнослужещите и цивилните служители и да не се допуска неправилно тълкуване и смесване с разпоредбите на Наредба № Н-28 от 5.11.2010 г. за критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Проектът на измененията и допълненията на Наредба № Н-23 от 21.10.2016 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Служба „Военно разузнаване“ е в процес на обществено обсъждане.

Проектът е на основата на доклад от проверка на Инспектората на МО за приложението на наредбата, която е приета през 2016 г. и  променена през 2021 г. Предлага се ново Приложение № 1 към чл. 12 от Наредба № Н-23/2016 г. (поверително), в което се конкретизират условията и редът за изплащане на допълнителното възнаграждение на военнослужещите и цивилните служители за специфични условия при изпълнение на военната служба и за специфични условия на труд, свързани с осъществяването или осигуряването на разузнавателна дейност. Въвеждат се конкретни показатели, по които ще бъде оценяван индивидуалния принос на всеки един от тях при изпълнение на поставените задачи. Премахва се обвързването на оценката на военнослужещите по Наредба № Н-23/2016 г. с показателите, посочени в атестационния формуляр и оценката в него по Наредба № Н-28/2010 г. Уеднаквяват се скалата и начинът на формиране на оценката при оценяване на приноса на цивилните служители за изпълнение на задачите, възложени на Службата с тази на военнослужещите. По този начин се търси по-голяма обективност и справедливост при оценяване на приноса им в изпълнение на задачите поставени пред Службата.

Към мотивите на проекта е записано още, че се предвижда  тежестта на оценката по въведените показатели, начинът на формиране на крайната оценка и индивидуалния процент, който съответства на тази оценка да се определят с акт на директора на Службата.

Получената индивидуална оценка ще определя и процента на допълнително възнаграждение, което ще бъде изплащано на всеки един военнослужещ и цивилен служител. Запазва се подхода за определяне на допълнителното възнаграждения по чл. 12 от Наредба № Н-23/2016 г., който ще се основава на персонално извършената работа от всеки служител и приноса му за постигане целите на структурното звено и Службата като цяло.

Посочено е, че се запазва сега действащият максимален и минимален процент на допълнителното възнаграждение. Анализът показва, че това ще даде възможност за по-обективно диференциране на допълнителното възнаграждение в зависимост от индивидуалния принос на съответния служител и ще послужи като важен стимул при осъществяване на неговата дейност и изпълнение на поставените конкретни задачи.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани