Информационен център на Министерство на oтбраната

Германия е готова да увеличи контингента си в Мали, но в рамките на мисията на ООН

Германската армия е "в свободно падане", заяви германската военна асоциация

Германия е готова да увеличи настоящия си военен контингент в Мали в рамките на мисията на ООН МИНУСМА, обяви днес говорителката на германското правителство Кристиане Хофман, цитирана от Франс прес.

“Сегашният контингент от 1100 войници бе увеличен с още 300 и достигна разрешения таван от 1400 военнослужещи, по-специално, за да се компенсира изтеглянето на френските сили, уточни на редовна пресконференция говорителката.

Тя направи това изявление след среща на министерския съвет, който утвърди удължаването на мандата на германските сили до 31 май 2023 г.

Германските депутати също трябва да дадат “зелена светлина” на решението.

Заедно с това германското правителство планира прехвърляне на стотици войници от Мали в съседен Нигер и промяна на фокуса на военния си ангажимент в Мали от мисията на Европейския съюз към мисията на ООН, предаде Асошиейтед прес.

Хофман допълни, че обучението и подкрепата, предоставяни по-рано на малийската армия в бъдеще ще бъдат предлагани на армията на Нигер за борбата на региона срещу ислямистките екстремисти, “поради променената ситуация”.

Решението на Германия е продиктувано също от опасения, че малийската армия, получаваща обучение от мисията на ЕС, може да сътрудничи с действащи в страната руски наемници, допълни говорителката.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top