Информационен център на Министерство на oтбраната

Разследват президента на Интерпол за предполагаеми мъчения

Разследват президента на Интерпол за предполагаеми мъчения

Френските власти са започнали разследване срещу президента на Интерпол Ахмед Насер ал Раиси от ОАЕ заради обвинения към него в мъчения и произволно задържане от страна на двама британци в арабската страна. Това съобщи пред АФП близък до разследването източник.

Случаят за предполагаемото съучастие в мъчения на висш чиновник от ОАЕ е предаден от френски прокурори от антитерористичното звено на разследващ магистрат, който ще реши дали да повдигне обвинения, уточнил анонимният източник.

Двамата британци обвиняват Ал Раиси, че е отговорен за мъченията, които претърпели в ОАЕ, като висш представител на вътрешното министерство на страната.

Магистратът трябва също да реши и дали Ал Раиси, избран за президент на Интерпол през ноември, има дипломатически имунитет от преследване във Франция.

Президентският пост е до голяма степен почетен, тъй като реалният ръководител на организацията е нейният генерален секретар. Но правозащитни организации и европейски депутати се противопоставиха на кандидатурата на Ар Раиси и смятаха, че тя накърнява имиджа на международната полицейска организация.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top