Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Какво се знае за руския подводен дрон, предизвикващ “ядрено цунами”

[post-views]
Какво се знае за руския подводен дрон, предизвикващ “ядрено цунами”

Плашат, че “Посейдон” е способен да потопи Великобритания с 500-метрова радиоактивна вълна 

Известен руски тв водещ преди дни заплаши Великобритания, че може да бъде заличена от картата чрез “ядрено цунами” заради подкрепата си за Украйна. В предаването си миналата неделя в праймтайма на “Россия 1” Дмитрий Кисельов заяви, че удар с руския ядрен подводен дрон “Посейдон” ще потопи Обединеното кралство под огромна 500-метрова вълна от радиоактивна морска вода. След нейното преминаване Великобритания ще се превърне в радиоактивна пустиня, добави тв водещият.

Какво се знае за страховитото оръжие на Русия? Трима военни експерти разкриват пред “Евронюз” информация. Подводният дрон “Посейдон”, известен също като “Статус-6”, е много

голямо автономно торпедо с ядрена бойна глава

Проектът за него е строго секретен, но някои данни изтекоха през 2015 г. Целта му е “да унищожи колкото е възможно по-голяма част от икономиката по бреговата ивица на противника, като създаде райони на високо радиоактивно замърсяване, като за дълго време ги направи негодни за каквато и да било военна, икономическа и друга дейност”.

Според документи на Пентагона от 2018 г. Русия е разработила “междуконтинентално, въоръжено с ядрени бойни глави и захранвано с ядрена енергия автономно подводно торпедо”. То е дълго около 20 м, може да се движи на 1000 м под водата и да измине около 10 000 км, казва Сидхарт Каузал от британската организация за отбрана и сигурност  RUSI. Точните му възможности все още са мистерия, но се смята, че дронът “лети” много бързо на голяма дълбочина, което го прави много труден за засичане, посочва още експертът. Създаването му е предизвикано от желанието на Москва да се сдобие с оръжия, неуловими за американската противоракетна отбрана, добавя Павел Подвиг от изследователския институт по разоръжаване към ООН.

Според специалистите “Посейдон” може да бъде управляван дистанционно, както и мисията му да бъде отменяна след изстрелването, ако се наложи. Каузал посочва, че торпедото е замислено да бъде

разположено на морското дъно и оттам да бъде активирано,

без да има нужда от подводница, която би могла да бъде ударена превантивно. Скоростта му е около 90 км в час, т.е. то е два пъти по-бързо от конвенционална подводница. Най-голямата опасност, смятат експертите, е именно високата му скорост, която го прави трудно откриваемо. Освен това все още много малко страни имат добра защита срещу ядрени торпеда.

Информации, появили се през изминалите години в агенция ТАСС, показват, че оръжието може да носи ядрена глава от 2 мегатона. Това е около 100 пъти повече от бомбата в Хирошима и 10 пъти повече от последната версия на ядрената бомба В61, разработена от САЩ. “Атомните торпеда съществуват отпреди много години, може би още от 50-те години на миналия век – посочва Дейвид Хамблинг, военен журналист и автор на книги за дроновете. – Обичайните торпеда са с диаметър около половин метър и тежат няколко тона, докато диаметърът на “Посейдон” е най-малко 1,5 м и тежи десетки тонове.”

И тримата експерти обаче поставят под сериозно съмнение думите на Кисельов, че дронът носи ядрена глава от 100 мегатона. Хамблинг смята това за невероятно, защото ще означава, че е най-мощното ядрено оръжие, разработвано някога. Но добавя все пак, че при сегашния руски режим нищо не се знае. Специалистите смятат също, че ако торпедото бъде взривено близо да брега, то със сигурност би разрушило намиращ се в близост град и

би направило бреговата ивица необитаема,

2но няма как да заличи от картата цяла държава, както твърди руският тв водещ. Заради радиоактивното замърсяване в морето подобен ядрен удар срещу Великобритания би засегнал също Франция, Белгия, Нидерландия и скандинавските държави.

Подвиг казва, че тестове на оръжието са правени, но никой не знае доколко те са били успешни и на какъв стадий се намира руската програма за “Посейдон”.  Експертът посочва, че според някои данни торпедото все още не е годно за разполагане и използване. Каузал е на мнение, че самият ядрен дрон е готов, но не и специалната подводница “Белгород”, която трябва да го позиционира. Въпреки това заради войната в Украйна Москва развява заплахата от “ядреното цунами”, за да разубеди НАТО от каквато и да било директна намеса в конфликта. 

Източник: 24 часа

Най-ново

Единична публикация

Избрани