Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Камарата на представителите на САЩ одобри помощи от 40 млрд. долара за Украйна

[post-views]

Камарата на представителите категорично одобри нов пакет от помощи за Украйна на стойност 40 млрд. долара, като законодателите увеличиха първоначалното искане на президента Джо Байдън, сигнализирайки за засилен двупартиен ангажимент за осуетяване на кървавата тримесечна инвазия на руския президент Владимир Путин, съобщи Асошиейтед прес.

Новият пакет беше приет с 368 срещу 57 гласа и  ще предостави 7 млрд. долара повече от искането на Байдън от април. Увеличението се разпределя равномерно между отбранителните и хуманитарните програми. Законопроектът ще предостави на Украйна военна и икономическа помощ, ще подпомогне регионалните съюзници, ще попълни запасите от оръжия, които Пентагонът е изпратил в чужбина, и ще осигури 5 млрд. долара за справяне с глобалния недостиг на храни, причинен от войната, която осакати обикновено стабилното производство на много култури в Украйна, уточнява АП.

Мярката беше подкрепена от всички гласували демократи и от почти трима от четирима републиканци.

С новото законодателство американската подкрепа за противоставянето на Украйна ще достигне близо 54 млрд. долара, включително 13,6 млрд. долара, които Конгресът одобри през март. Това е с около 6 млрд. долара повече, отколкото САЩ са похарчили за цялата си чуждестранна и военна помощ през 2019 г.. Това е и около 1  процент от целия федерален бюджет.

Одобрението и на Сената за украинската помощ изглежда сигурно, а членовете и на двете партии потвърдиха необходимостта от бързи действия, посочва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани