Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Киберпрестъпността е струвала повече от 6 милиарда долара през 2021 г., каза шеф на италианска отбранителна компания

[post-views]
Германия иззе активите на компанията за шпионски софтуер „ФинФишер“

Киберпрестъпността е станала по-опасна и е струвала повече от 6 млрд. долара (5,7 млрд. евро) по целия свят миналата година, каза днес Алесандро Профумо, шеф на италианския гигант в областта на аеронавтиката и отбраната „Леонардо“, цитиран от Франс прес.

„Новите заплахи в областта на киберсигурността през последните две години бяха „съпътстващи щети“ в допълнение към пандемията от КОВИД-19 и до ускоряването на дигитализацията, до която доведе тя“, каза Профумо, откривайки експертния конгрес „Сайбъртек Юръп 2022“ в Рим, провеждащ се на фона на руската инвазия в Украйна.

„Кибератаките стават все повече, все по-сложни и с големи последици. През 2021 г. общите щети от киберпрестъпността са надхвърлили 6 млрд. долара. Една четвърт от тези атаки са осъществени в Европа“, подчерта италианският предприемач, позовавайки се на данни на Италианската асоциация за информационна сигурност (CLUSIT).

Киберсигурността се превърна в основен въпрос за Европейската комисия и за държавите членки на Европейския съюз с цел гарантиране на  „дигиталния им суверенитет и стратегическата им автономия“, добави Порфумо.

В сектора обаче се усеща дефицит от експерти, както и на координация, казват запознати служители.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани