Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ: Москва се готви за продължителна война. Украйна принудена да спре част от руския газ към Европа

[post-views]
САЩ: Москва се готви за продължителна война. Украйна принудена да спре част от руския газ към Европа

Русия се готви за продължителна войната в Украйна, дори и да постигне целите си в Донбас. Това твърди американското разузнаването. В същото време украинската армия провеждат успешна контра-офанзива в край втория по големина град Харков. Киев обаче предупреди, че заради военните действия спира частично подаването на руски газ за Европа през входната точка „Сохрановка“.

Руският президент Владимир Путин дори и да постигне търсения успех в Донбас, няма да прекрати войната в Украйна. Това заяви шефът на американското разузнаване Аврил Хейнс. Според нея Русия се готви за продължителна война, като се надява с времето САЩ и ЕС да отслабят подкрепата си за Киев, заради растящата инфлация и недостига на храни, заради конфликта.

Аврил Хейнс – директор на Националното разузнаване на САЩ

„Предполагаме, че президентът Путин се готви за продължителен конфликт в Украйна и все още иска да достигне цели извън Донбас. Стратегическите цели на Путин вероятно не са се променили, като решението му в края на март да пренасочи руските сили към Донбас, са само временно отлагане, преди да си върне инициативата, след неуспеха на руските военни да превземат Киев.“

За сега обаче САЩ и съюзниците им в Европа изглеждат единни в подкрепата си за Украйна. Късно снощи камарата на представителите в американския конгрес одобри пакета от военна и финансова помощ в размер на 40 милиарда долара за Киев, като се очаква и до дни документът да мине и през Сената.

В същото време войната в Украйна навлезе в 77 ден със съобщения, че украинските сили за сигурност са успели да отблъснат руските части и да си върнат контрола над няколко населени в района на втория по големи град Харков, който е подложен на постоя  не артилерийски обстрел от първите дни на войната.

Най-тежките боеве обаче се водят в района на Донбас в Източна Украйна, където освен сухопътните операции, руската армия провежда и мащабна въздушна кампания срещу украинските сили за сигурност.

Съобщения за нови ракетни удари идват и южния град Одеса, който е сред стратегически цели на Русия. Боеве се водят и района на завода за метали „Азовстал“ в Мариупол, който е последния бастион на украинската съпротива в града.

Отвъд бойното поле войната в Украйна е на път да задълбочи енергийната криза, след като Киев обяви, че е принуден да спре транзита на част от руския газ за Европа.

Украинският оператор на газопреностната система посочи, като причина за решението продължаващи военни действия в района на Луганск, както и че няма достъп до станция „Сохрановка“, през която минава една трета от руския газ за Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани