Информационен център на Министерство на oтбраната

Milliyet: Турция и Казахстан съвместно ще сглобяват дронове

Вестник Milliyet съобщава, че Казахстан ще бъде първата страна извън Турция, която ще сглоби разузнавателни дронове Anka

Аерокосмическата компания TUSAS и Kazakhstan Engineering планират да установят съвместно производство на турски безпилотни летателни апарати Anka в Казахстан. Според турския вестник Milliyet в сряда страните са подписали съответен протокол за намерения.

Изданието не уточнява дали документът е подписан по време на визитата на казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев в Турция, като се отбелязва, че наред със сглобяването на дронове проектът предвижда тяхната поддръжка и трансфер на технологии.

Milliyet също така съобщава, че Казахстан ще бъде първата страна извън Турция, която събира ударни и разузнавателни дронове Anka.

Вестникът се позовава на изявленията на генералния директор на TUSAS Темел Котил, който отбеляза, че изпълнението на сделката допълнително ще засили търговските и приятелските отношения между Турция и братския Казахстан.

По-рано беше съобщено, че Турция в рамките на споразумението, подписано с Казахстан през 2021 г., ще й продаде три дрона Anka.

Източник: Pan

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top