Информационен център на Министерство на oтбраната

Кремъл: Решението на Финландия за НАТО е заплаха

Кремъл: Русия възнамерява да "освободи" територията на Украйна, която анексира

Кремъл обяви, че решението на Финландия да се присъедини към НАТО “определено” е заплаха за Русия и че разширяването на военния блок няма да направи Европа или света по-стабилни. Пред репортери по време на конферентен разговор, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че стъпките, предприети от Финландия за присъединяване към НАТО, са повод за съжаление и причина за налагане на симетричен отговор.

Президентът и премиерът на Финландия заявиха по-рано днес, че страната им трябва да кандидатства за присъединяване към военния алианс “без забавяне”.

От своя страна бившият президент Дмитрий Медведев, сега зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия предупреди днес Запада, че увеличаването на военната подкрепа за Украйна от страна на САЩ и съюзниците им рискува да доведе до конфликт между Русия и НАТО.

Подобен конфликт винаги носи риска да се превърне в пълномащабна ядрена война, пише Медеведев в “Телеграм”:

“Помпането на оръжия с Украйна от страните в НАТО, обучение на войници да използват западна екипировка, изпращането на наемници и ученията на държави от Алианса край нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия”.

Източник: bnr.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top