Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания ще обвини бившия министър на отбраната заради изтичане на държавни тайни

[post-views]
Дания отделя 400 милиона долара за наблюдения с дронове в Арктика и Северния Атлантик

Датската прокуратура ще повдигне официално окончателно обвинение срещу бившия министър на отбраната Клаус Хьорт Фредериксен заради изнасяне на държавни тайни, съобщи днес правосъдното министерство,  предадоха световните агенции.

Фредериксен, който беше министър на отбраната между 2016 г. 2019 г., още през януари съобщи, че са му били повдигнати обвинения за нарушаване на член на Наказателния кодекс, който включва държавна измяна заради изтичане на държавни тайни. Сега парламентът ще трябва да обсъди въпроса дали да отнеме парламентарния имунитет на Фредериксен, който го защитава срещу съдебно преследване. Още през януари Фредериксен каза, че „никога не би могло да му мине през ума да направи нещо, което може да навреди на Дания или на нейните интереси“.

Ройтерс уточнява, че датската прокуратура възнамерява да повдигне окончателно официално обвинение на Фредериксен по член 109 от Наказателния кодекс, който се използва в редки случаи и който предвижда максимална присъда от 12 години лишаване от свобода.

Пред местни медии Фредериксен предположи в основата на всичко това стоят направени от него публични изявления за тайно споразумение за наблюдение между Дания и Агенцията за национална сигурност на САЩ. В датските медии се появиха също и спекулации,  че случаят може да е свързан и с твърденията, че датското външно разузнаване е помагало на САЩ да шпионират европейски лидери, включително бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Шефът на външно разузнаване на Дания Ларс Финдсен е все още в ареста, откакто беше задържан през декември във връзка с участието му в случай на  изтичане на „строго секретна“ информация.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани